понеделник, 20 май, 2024 година.

С концерти, работилници за деца и изложби Регионалният исторически музей в Търговище посреща Европейската нощ на музеите. Институцията се включва в общото музейно приключение със своето седемнадесето издание, като подарява на търговищките граждани и гостите на града вълнуваща и незабравима разходка във времето, съобщават от ръководството.

В събота от 18:00 до 24:00 часа музеят отваря своите експозиции и изложби за всеки, който търси да открие за себе си непознато и изненадващо, уникално и отминало, усмивка и забавление.

Началото на пътуването във времето пред сградата на Славейковото училище ще дадат възпитаници на фолклорни състави от Второ Средно училище (СУ) „Проф. Никола Маринов“ в Търговище с концерта „Пролетно веселие“. Веднага след тях в посетителите ще бъдат „потопени“ в магията на музиката и песента от трио „Тенорите“, с букет от богат и цветен репертоар.

Музейният образователен център в двора на Свещаровата къща по традиция е специално място за децата, учениците и техните родители. През цялата вечер те ще могат да се забавляват под мотото „Приятелче мило, направи си плашило!“.

Славейковото училище – част от музейния комплекс, ще бъде отворено за всеки, който иска да надникне във възрожденската класна стая и изложбата „Велик е нашия войник“. За желаещите да открият тайните на магията и магичността е изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“, дело на специалисти от Регионалния етнографски музей в Пловдив. В старото училище ще бъде разказана историята на Върбинка Димитрова чрез изложбата „Върбинка – изпратена от Бог“ , добавят от екипа. Лишена по рождение от ръце и крака, тя пътува по света и прави демонстрации на своите ръкоделия, за да вдъхне кураж и вяра на хората с увреждания и в неравностойно положение.

За тези, които са пропуснали да видят, остават подредени изложбите за Нюйоркския митрополит Андрей, „От ревност за народното просвещение”, посветена на 160 години от построяването на училище „Св. Седмочисленици” (Славейковото) в град Търговище и „Реликви на свободата“, посветена на Освобождението на град Търговище от османско владичество.

Музеят отваря вратите и на археологическата експозиция, където все още може да се види Кралевското съкровище. То скоро ще отпътува за участие в голяма изложба, посветена на древна Тракия, която ще представи България в музей „Джон Пол Гети“ в САЩ, допълни директорът на музея Магдалена Жечева.

В Свещаровата къща са подредени експозицията „Икони и църковна утвар“ и изложбите „Вароша“ и „Град и панаир“.