понеделник, 17 юни, 2024 година.

В навечерието на поредното издание на джаз фестивала „Цветовете на джаза“ в Стара Загора, който ще се проведе от 10 до 14 юни, тази вечер в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе специална вечер в памет на джаз музиканта Людмил Георгиев (1930 – 2003). Това става ясно от програмата с предстоящи събития на културната институция.

По време на нея ще бъдат представени снимки от семейния архив на музиканта, предоставени от сина му Емил Георгиев. Присъстващите ще могат да гледат и документалния филм „Живот като музика“, заснет от Българската национална телевизия през 2002 г., една година преди смъртта на музиканта. Сценарист и режисьор на лентата е Анна Петкова, а оператор е Георги Ангелов. Във филма Людмил Георгиев разказва за родния си дом, за сцената и професията, за музиката и приятелите, за семейството.

Людмил Георгиев произхожда от музикантска фамилия. Баща му Васил Георгиев е един от първите джаз барабанисти в България. През 1945 г. Людмил започва да свири на кларинет и алтосаксофон. През 1946 г. създава джазовия оркестър „Джазът на младите“ – бигбенд, сформиран от ученици на различни столични гимназии. От 1953 до 1964 г. е част от оркестъра „Джазът на оптимистите“. След това става един от основателите на оркестър „София“ (1964) и негов ръководител. От 1967 г. е председател на Софийския джазклуб. От 1994 г. е президент на Българското джаз общество, а от 1997 г. е в бигбенда на Българското национално радио. Издава четири албума. Работи с певиците Леа Иванова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова. Автор е на книгите „Звезди на джаза“, „Гласове на джаза“, „История в синкопи“. Людмил Георгиев е и педагог. С изпълненията си участва в редица филмови продукции.