неделя, 21 юли, 2024 година.

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов – основоположникът на българското професионално симфонично дело.

Той е създател на първата симфонична формация у нас – Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния симфоничен оркестър през 1945 г., а това е бъдещата Софийска филхармония. Саша Попов дирижира всички тези оркестри. Той е организатор на симфоничните оркестри във Варна и Плевен, работи един сезон в Русе. А през 1960 г. създава един прекрасен камерен състав – “Колегиум музикум“, който радва публиката с великолепните си изпълнения.

Започва пътя си на музикант като дете чудо и продължава кариерата си като цигулар виртуоз. Стотици са концертите, които е изнесъл в цяла Европа. В стокхолмския вестник “Моргенбладет“през 1926 г. е отбелязано:
“Саша Попов – цигулар феномен с блестяща техника, красив и плътен тон и огнен темперамент“

В Мюнхен вестник „Нойесте Нахрихтен“ през 1928 пише:
“Саша Попов е един от най-значителните съвремени цигулари виртуози. Изпълнението на Концерта за цигулка от Чайковски беше феноменално и предизвика френетични аплодисменти“.

Цели 20 години Саша Попов е на върха на славата. Но се разделя с цигулката, когато усеща, че призванието му е да бъде диригент – това става през 1928 г., когато дирижира за първи път по време на Варненските музикални тържества – фестивал, на който той е един от създателите.

До 1956 г. Саша Попов е диригент на Софийската филхармония, но е освободен едва 57-годишен и оставен на разположение. А той е достигнал европейска слава като диригент – гостувал е преди войната в Италия, Унгария, Югославия, Румъния и на Залцбургския музикален фестивал, а през 1940 г. отказва да дирижира Берлинската филхармония. През 1940/1950 г. изнася много концерти в целия социалистически лагер.

Огорчен от незачитането на труда му, той приема поканата на Израел да замести Челибидаке като ръководител на Симфоничния оркестър на Тел Авив, а след 2 години заминава за Кайро, където ръководи местния оркестър. Най-дълго остава в САЩ – в Лос Анжелес, където основава камерен оркестър, с който изнася концерти.

Саша Попов умира на 18 август 1976 г. далеч от родината си.

В Златния фонд на БНР са запазени спомени за него на диригента Константин Илиев. Чуйте тях и запис на Софийската филхармония под диригентството на Саша Попов в звуковия файл на страницата на БНР.