понеделник, 15 април, 2024 година.

Трявна ще се включи в Седмицата на гората. Празникът на българската гора и лесовъдите ще бъде отбелязан със залесяване и опознавателни беседи. Това съобщиха от Община Трявна.

„Опознай гората с нас“ е мотото, с което организаторите Община Трявна, Държавно горско стопанство – гр. Плачковци и Северноцентрално държавно предприятие – ДП Габрово приканват малки и големи да се включат в тазгодишното отбелязване на Седмица на гората. По този повод заедно с горските педагози са подготвени любопитни беседи, игри и творчески занимания с естествени материали. Тематично наименуваната образователна инициатива „Горска педагогика“ ще се проведе на 5 април 2024 г. в парка до Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, допълват организаторите.

През цялата седмица ще се извърши и залесяване на територията на населените места в общината. За целта са осигурени шест липи и 60 фиданки бор, с които ще се обогати горската растителност в региона, посочват от Община Трявна.

Тази година Седмица на гората ще бъде отбелязана за 99-ти път. Традицията започва през 1925 г., когато първата цяла седмица на месец април е наречена „Празник на залесяването“. Тогава лесовъди, учители, деца, хора с различни професии се обединяват в усилията за заздравяване на състоянието и създаване на гори у нас, като залесяват много територии. Днес всички ние можем да им благодарим с постоянното си уважение към природата и знанията си за гората и животните, които я населяват.