четвъртък, 18 юли, 2024 година.

От 19 до 21 юли ще се проведе традиционният 23-ти Възпоменателен туристически поход – поклонение „По пътя на четата на Цанко Дюстабанов“. Това съобщиха за БТА организаторите.

Походът започва на 19 юли от Габрово в квартал „Нова махала“, през Соколски манастир, връх. Моровеци, село Бойновци, село Дебел дял, село Гъбене. Втория ден поклонниците ще тръгнат от село Гъбене, ще минат през село Батошево, село Кръвеник, град Априлци. На 21 юли от град Априлци групата ще стигне до местността Ранни бунар.

„Походът е един своеобразен урок по родолюбие и патриотизъм, един празник на българския дух, движещ се в зелената приказка на Предбалкана и Балкана.“, каза организаторът Милка Караджова.

Походът-поклонение ще съчетае възпроизвеждане на събитията от април 1876 г., посветен на 148 години от Априлското въстание, 146 години от Освобождението на България от турско робство, 181 години от рождението на Цанко Дюстабанов и 88 години от освещаване на паметника на четата в местността Ранни бунар – мястото на последното й сражение под връх Марагидик в Стара планина, допълват организаторите.

Четата на Цанко Дюстабанов е първата българска войска, притекла се на помощ на въстаналите села Батошево, Кръвеник и Ново село, образували общ въстанически фронт с дължина повече от 20 км по поречието на р.Росица. Паметникът на четата в местността Ранни бунар – мястото на последното ѝ сражение, е построен от Дружество на запасните офицери – Габрово и осветен на 26 юли 1936 г. Началото на похода бе поставено съвместно с представители на НВУ „Васил Левски”- Велико Търново, посочват организаторите.

Справка на отдел „Справочна информация“ на БТА припомня, че на 13 май 1876 г. в Соколския манастир край Габрово се събират 219 души начело с Цанко Дюстабанов. Обявено е въстанието в с. Кръвеник, Севлиевско. Денят е пореден от Априлското въстание, избухнало на 2 май (20 април по стар стил) 1876 г.