четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Габровското подразделение на Държавен архив днес отбеляза 9 юни – Международен ден на архивите. Празникът тази година бе под мотото #Cyberarchives (#Киберархиви).

„В дигитализирането и дигиталната ера ще работим също така усърдно и приспособимо с архивите на хартиен носител. Бъдещето е в дигиталните технологии. Благодарна съм на колегите в екипа ни, заедно успяваме във всичко. Щастлива съм, че успяхме да направим така, че да ни чуят в борбата за достойно възнаграждение за труда ни. Тази борба ще продължи“, посочи по време на събитието Цветомира Койчева, началник на отдел „Държавен архив“ – Габрово при Дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново на Държавна агенция „Архиви“.

На събитието бяха връчени книги на приятелите на институцията и бяха отличени „Читател на годината“, „Приятел на архива“, както и „Най-ценното дарение за годината“. През 2023 г. читателят с най-много посещения на Държавен архив – Габрово е Калоян Бойновски с 36 гостувания в институцията. „Приятел на архива“ взе фирма „Перфект“ Габрово на Десислава и Вълко Пингелови за работата си по дигитализиране, озвучаване и популяризиране на филми във фондовете на Държавен архив – днес те са получили и признание на национално ниво от Държавните архиви. За „Най-ценното дарение за 2023-та“ бе отличен приносът на Делина Дисанска.

Венета Георгиева от Държавен архив – Габрово получи грамота от Държавна агенция „Архиви“ и отличителен знак „Екип на годината 2023“ за работата си по „Разработка и внедряване на система за е-архивиране“.

Международният ден на архивите се отбелязва от 2008 г. с решение на Общото събрание на Международния съвет на архивите в Квебек, Канада. Целта е да се обърне внимание на световната общественост върху значението на архивното наследство като ценно свидетелство за икономическото, политическото и социалното развитие на човечеството. Инициативата за създаването на деня е на участниците в Международния конгрес на архивите, проведен във Виена, Австрия през 2004 г. Конгресът се организира от Международния съвет на архивите (МСА) и се провежда на всеки четири години. МСА е създаден през 1948 г. под егидата на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Първият Международен конгрес на архивистите се провежда в Париж през 1950 г.