неделя, 21 юли, 2024 година.

Скулптурната изложба „Дух и материя“ на Богомил Живков ще бъде открита в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово на 12 юли, петък. Това съобщиха за БТА от Художествена галерия „Христо Цокев“.

Авторът представя една малка част от своите търсения като идеи и пластични разработки. Включил е също така серия от рисунки, направени във времето, изпълнени в сух пастел, сангин и креда. Голяма част от творбите на Живков се намират в галерии и частни сбирки у нас и в чужбина, а други са аранжирани в градски или паркови пространства, допълват от галерията.

„В творбите си влагам идеята за красотата в изкуството, за любовта, за взаимоотношенията между мъжа и жената, за семейството. Като цяло ме вълнуват общочовешките теми: сътворението, Вселената, борбата между доброто и злото, единството между двете противоположности… Материализирани в моята пластика тези идеи се изразяват чрез хармоничното равновесие или противопоставянето на пластичните обеми, чрез играта на светлината и сянката, чрез ритъма на гладката и грубата фактура на материала. Моделирайки формата аз се стремя да я изявя от вътре навън, изпълвайки обема до максимум, вграждайки в нея вътрешните си преживявания. Реализацията на дадена творба често пъти е съпътствана с много терзания и съмнения“, посочи творецът.

Богомил Живков е роден през 1946 г. в град Перник. Образованието си завършва в НХА в София със специалност „Скулптура”. Авторът е лауреат на множество национални награди за скулптура. Представя се в редица изложби в Малта, Япония, Австрия и Чехия. Неговият усет за форма му позволява да участва и в различни по мащаб скулптурни симпозиуми. Художествена галерия „Христо Цокев” притежава няколко творби на автора.