понеделник, 17 юни, 2024 година.

В лясковското село Мерданя за дванадесети път ще се проведе фестивалът „Хайдушка песен“, съобщиха от местното читалище „Развитие 1902“.

Той ще започне на площад „Свобода“ на 15 юни и ще предложи фолклорна програма, в която ще вземат участие много певчески групи и танцови състави. Специални гости на събитието ще бъдат народната певица Владислава, трио „Родопски каба-гайди“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Търновче“, Танцова формация „Боляри“, Вокална формация „Оренда“ с художествен ръководител Аделина Колева и представители на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“.

За първи път на фестивала ще има и кулинарно шоу на шеф Радичев, който ще приготви хайдушка гъбена чорба с ароматни билки в 230-литров казан, пред очите на всички гости и участници, разкриха от читалището. В непосредствена близост до мястото на фестивала ще бъде изграден фотокът във възрожденски стил, в който всеки желаещ ще може да си направи безплатни снимки, а алея на творческите занаяти ще показва предмети, изработени от майстори-занаятчии, добавиха те.

Фестивалът „Хайдушка песен“ се организира от Кметство Мерданя и местното Народно читалище „Развитие 1902“, с подкрепата на Община Лясковец и нестопанската организация „Заедно за Мерданя“. Той е създаден през 2011 година с идеята да се прославя героизмът на българските борци за свобода, възпят в народните песни, като постепенно от общински прераства в национален. Традиционното за селото събитие се основава върху важни исторически моменти и факти, доказващи че хайдушко движение в Мерданя е съществувало. Местните знаят легенда, предавана от поколение на поколение, която разказва за хайдутите Димитър Добрев и Върбан Гергев Пърнецов, действали по мерданските земи, посочват организаторите. Във фестивала „Хайдушка песен“ според регламента творците участват задължително с песни на хайдушка тематика, но през годините в него са представяни и стихове с героична, юнашка насоченост, както и въстановки, припомнят те.