четвъртък, 18 април, 2024 година.

В деня на премиерата на документалния филм „Моето име е Минко“ в галерията на Българския културен институт в Париж авторът на творбата Владина Цекова разкрива значението на професор Минко Балкански и важността на събитието. Представяйки филма, Цекова споделя, че изборът на Париж за премиера е от първостепенно значение не само заради факта, че самият професор живее в града, а и като признание към всички българи там.

„Моето име е Минко“ разказва историята на едно момче от село Оряховица, което се изправя срещу житейните си предизвикателства и успява да достигне върховете на световната наука. Във филма се разкриват моменти от живота на Минко Балкански – писмата на мъдрия му баща, борбата срещу комунистическата власт, научните му постижения и благотворителната му дейност в името на бъдещето.

След премиерата в Париж екипът зад филма планира голямо турне из цяла България, в което ще бъде представен в над 25 града. Турнето започва от София и ще включва места като Шумен, Варна, Русе, Бургас, Пловдив и други. Освен това има и покана за прожекции в Лондон, Хамбург и Берлин.

Така филмът „Моето име е Минко“ не само ще разкаже вълнуващата и вдъхновяваща история на професор Балкански, но и ще обиколи множество градове, доказвайки, че историите за успеха и волята за преодоляване на препятствията имат универсално значение и вдъхновяват хората навсякъде по света.

Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 часа.

Чуйте разговора в звуковия файл на страницата на БНР.