вторник, 23 април, 2024 година.

Говорим с Галина Жекова – експерт от БНФ

През 2025 година ще честваме 110-годишнина на Седмото изкуство в България. Наред с този факт, идва и добрата новина, че Българската национална филмотека (БНФ) вече има свой подкаст, наречен „Филмотечно“.

Той е посветен на ранното кино, филмовите архиви и аудио-визуалното наследство.

Пилотният „Епизод 1: Пионерите“, беше излъчен в края на месец януари, и вече е наличен в подкаст платформите. Той разказва за зараждането на киното, за първите му стъпки от панаирджийско зрелище до превръщането му в изкуство – от прожекциите на братя Люмиер в парижкото „Гранд кафе“ до появата на първите филми на територията на България. Как се е случвало киното, когато кинозалите все още не са съществували, за странствата на първите кинопрожекционисти, а и за първите родни ентусиасти, които използват новата технология, за да разкажат своите истории.

Представите за филмотечно кино в средата на ХХ век се свързваха с представянето на некомерсиални, качествени европейски филми. Има ли връзка името на подкаста „Филмотечно“ с тази представа, кои са авторите на идеята за неговото създаване, разказа в предаването „Радиокафе“ Галина Жекова, филмов експерт от Българска национална филмотека (БНФ) и един от двамата водещи на подкаста, заедно с киноведа Росен Спасов.

„Дълго време с колегите с които започнахме проекта, мислехме какво да е името, минахме през всякакви идеи, но някак си „филмотечно“ най-много ни пасна“, сподели тя. Кръстницата дала именно това име на подкаста се оказва репортерът от БНР Яна Пункина.

„Филмотечното кино продължава да съществува, за съжаление по малко по-редуцирана програма, поради авторски права и различни европейски регулации. Ние в момента не можем да си позволим този лукс да показваме стари европейски филми, тъй като правата са много скъпи, но продължаваме да пускаме българско кино от програмата на БНФ и филмотечно кино „Одеон“.

До края на 2024 година, ще бъдат публикувани 6 отделни тематични броя.

„С тези 6 епизода мисля, че ще успеем да се справим, така че да имат качествено съдържание и много интересни гости, които да представят нашия замисъл. Идеята е този подкаст да продължи да съществува във времето“, увери Галина Жекова.

По думите ѝ, тази година екипът е заложил върху малко по-началното, ранното развитие на българското кино.

„Започваме с Васил Гендов и останалите пионери, но същевременно се опитваме да не се фокусираме изцяло върху най-ранната история на българското кино, за да обхванем и другите филмотечни дейности“, допълни тя.

„Филмотечно“ си поставя за цел да проследи българската следа в световните процеси, довели до зараждането на киноизкуството, с особен поглед върху ранното българско кино, но и развитието на кинокултурата в България – от първата прожекция през 1886 г. до днес.

Темите, които ще бъдат представени, обхващат историята, теорията и естетиката на прохождащото българско кино, а с тях и формирането на производствена среда и кино показа.

Първият епизод на „Филмотечно“ е посветен на появата на киното в България, с гост д-р Петър Кърджилов, киноисторик, преподавател в Театралната академия, а връзка между старото кино и съвременноста прави Теодора Дончева – киноспециалист, автор на книга за пост тоталитарния период на българското кино от Прехода насам.

„Вторият епизод на „Филмотечно“, който вече публикувахме на 31 март се занимава с фестивалите за реставрирано и архивно кино – тема, която не е много популярна, а в световен мащаб се обръща все по-голямо внимание на архивите и все повече европейски държави акцентират върху значимостта на архивите, историята и нейното съхранение, там на гости ни беше един специалист, българка, работеща в каталунската филмотека – Мариана Христова, изключителен специалист, куратор на каталунската филмотека за източноевропейско кино“, разкри Галина Жекова.

Във всеки брой на подкаста ще има гостуващи експерти, които заедно с водещите, ще обрисуват по-пълна картина, както на епохата, в която е ситуирана темата, така и нейното изчерпателно и атрактивно представяне.

На всеки 2 месеца ще има публикуван епизод.

“Филмотечно“ може да откриете в подкаст платформите и фейсбук страницата им.

Още интересни аспекти от разговора на Гергана Пейкова с Галина Жекова чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.