неделя, 21 юли, 2024 година.

Изкуството на хвърчилата

Полет на хвърчила над парка на „Топлоцентрала“

Ежегодният фестивал „Топлофест“ на РЦСИ „Топлоцентрала“ на 13 и 14 юли (събота и неделя) ще представи богата програма с творчески работилници за изработване и управление на хвърчила, които ще разкрият тайните на летенето за малки и големи. В събитието със специалното участие на Международния фестивал на хвърчилата Via Pontika Kite Fest ще вземат участиеедни отнай-добрите пилоти на хвърчила в България.

На 14 юли от 10.00 ч. Юри и Нина Георгиеви ще продължат опитите за летене с работилница, в която ще научат малките и пораснали децата сами да конструират и управляват хвърчила по индивидуален дизайн, които после ще пуснат да летят и ще управляват сами.

Via Pontika Kite fest гостува за първи път в София именно на „Топлофест“ като пилотите им ще наситят пространствата в парка около „Топлоцентрала“ с впечатляващи разноцветни хвърчила от всякакви видове и размери.

Летният фестивал „Топлофест“ се организира за трета поредна година в разгара на лятото от РЦСИ „Топлоцентрала“. Фестивалътпредлага богата програма от разнообразни културни събития за посетители от различна възраст с вход свободен.

Водещ акцент на събитието тази година е темата „Високо във въздуха“. „Всяка година преоткриваме изкуството и забавлението през различно преживяване – този път решихме фестивалът да носи онази лекота, за която всички мечтаем“, споделя екипът на „Топлоцентрала“.

Пилотът на спортни хвърчила д-р Мартин Кърнолски, част от Международния фестивал на хвърчилата Via Pontika Kite fest гостува в „Артефир“. Чуйте неговия разказ за древната история на хвърчилата и управлението на съвременното хвърчило – американска разработка Revolution Kite с четири линии на управление, което може да се движи във всички посоки и позволява изпълнението на феерични съчетания във въздуха.

Снимки: „Топлофест“