четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Вокална формация „Малка серенада“ ще изнесе концерт тази вечер пред Народно читалище „Добри Войников – 1856“ в Шумен. В него ще се включат 11 вокални изпълнители от формацията и две деца, които ще са водещи на музикалното събитие. Част от песните в концерта са създадени от Николай Тодоров, бивш ръководител на „Малка серенада“, ще прозвучи шлагерна музика, съобщи за БТА Диана Колева, ръководител на Вокална формация „Малка серенада“ към Народно читалище „Добри Войников – 1856“. Концертът се организира в партньорство с Киноклуб „Мадарски конник“. Част от творбите ще бъдат изпълнявани на фона на специално подготвени за събитието видеоклипове с черно-бели кадри от филми на Чарли Чаплин и Луи дьо Финес.

Ще използваме сградата на читалището като декор, ще сложим 2 прожектора, един екран, на който ще се прожектира черно-бяло кино, което е свързано с песните, които ще прозвучат, каза за БТА Колева. Музиката, която пеем, е шлагерна музика, която ни връща към прекрасното минало. Към момента 13 души са част от формация „Малка серенада“, двама пътуват и няма да участват в концерта, допълни Колева.

Историята на вокална формация „Малка серенада“ започва преди повече от 25 години, с Николай Тодоров, който е техен дългогодишен ръководител. Това е човек, който създава много авторски песни. Те са много романтични, с красиви мелодии, каза Колева. Предстои самите аранжименти да станат по-модерни, но самата мелодичност трябва да се запази, защото Николай Тодоров е майстор на мелодията. Ние продължаваме да пеем неговите песни, музиката му впечатлява, отбеляза Колева.

Изпълнителите в „Малка серенада“ изпълняват и други песни – български, шлагерни и съвременни, това не са стари градски песни, а по-скоро евъргрийни, допълни ръководителката на формацията. Колева поясни, че „Малка серенада“ ще изнесе и на 12 юни концерт в читалище в Нови пазар. Творческият сезон за формацията няма да свърши, през лятото а ще се прелее в септемврийския, в който ще започнат Есенните шуменски вечери, подчерта тя.