четвъртък, 18 април, 2024 година.

Фотографията е изкуство, в което основният творчески процес се заключава в търсене и намиране на композиция, подходящо осветление и момент. Светлината е най-същественият елемент от всяка снимка и едва ли има по-ясно отражение на живия живот и използването на боите около нас от снимката.

Гости в студиото на „Домът на музите“ са Преслава Павлова и Борис Ангелов, а тяхната суперсила е фотографията. Благодарение на фотоапарата те създават картини, в които светлината е основополагаща, но в две изключително различни направления.

Преслава Павлова завършва графичен дизайн в Англия и вече шест години не се разделя с фотоапарата. Акцент в нейната работа са селф портретите, които тя рисува, играейки си със светлината, а залезите са нейното първо вдъхновение. Споделя, че иска цветове да крещят във всяка снимка.

„Това, което ме кара да се занимавам с фотография, беше един труден момент за мен, в който трябваше да си намеря някакъв отдушник. И това, за което се сетих, беше фотографията“, посочва Борис Ангелов.

Неговата страст е пейзажната фотография, а от скоро снима и звездното небе. Според него всичко във визуалните изкуства е въпрос на композиция и светлина.

Снимка – БНР