събота, 20 април, 2024 година.

Имало претърсвания в дома и работното място на директора на Агенция „Митници“

Адвокатът на директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова, която вчера бе задържана, обяви, че тя е имала данни, но не и доказателства, че с пари от трафик на кокаин ще се купуват избори.

Аделина Натина посочи пред Би Ти Ви, че говори за случая от края на март, когато на пристанището в Бургас бяха задържани около 180 кг кокаин, оценен на близо 7 млн. долара.

Банкова обаче била в началото на работата си по този случай и все още не знаела кой е искал да използва парите от трафик на наркотици за купуване на изборите. „Някой се погрижи тя да не си свърши работата и да стигне до край“, каза още Натина.

Адвокатът допълни, че е имало претърсвания в дома и работното място на директора на Агенция „Митници“. При обиска в дома ѝ е били иззети служебни документи, където Банкова е описала разбиването на действащи канали за трафик на наркотици.

„Търсеха пари и служебни документи. Иззеха лични бележки, несвързани с работата ѝ. Една стотинка не е иззета от дома ѝ. Бележките бяха свързани с магистратурата ѝ по психология и изучаването на чужд език. Иззеха и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ“, добави адвокат Нитова.

Г-жа Банкова в момента не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво ще се случи с нея. Има процесуални начини едно лице да бъде в определено помещение, без да бъде задържано, заяви в ефира на bTV адв. Аделина Натина, защитник на шефката на Дирекция „Митници“ Петя Банкова.

В момента тя е в КПК (Комисия за противодействие на корупцията). Там няма арестни помещения, не е задържана, но не е в дома си. Стоях с нея до определено време, но за да й осигуря адекватна защита и в днешния ден, си отидох и след малко тръгвам към нея“, каза юристът.

По думите й Банкова бива държана там чрез призовки на всеки 2-3 часа.

„Нейният заместник Любомир Малинов го видях, когато протичаше обискът в Агенция „Митници“, каза тя.

Натина потвърди, че е имало обиск на дома на Банкова:

„Обяви се първоначално какво се търси, така органите на реда приканват да се предаде това, което се търси. В дома й търсеха служебни документи, които не бяха намерени. В офиса й търсеха пари. От жилището й взеха лични бележки, тя учи психология. Те не са свързани с работата. Една стотинка не е иззета от дома й, то нямаше“, уточни юристът.

По думите й е бил иззет и договорът за потребителски кредит на съпруга й с една банка. „От офиса беше иззет служебен документ, в които тя е описала разбиването на действащи канали и как да ги разбие“, каза Натина.

Тя уточни, че става въпрос за канали за наркотици и различни корупционни дейности.

На въпрос дали задържаната има общо с Николай Николов – Паскал дали има връзка с ареста, тя отвърна:

„Г-жа Банкова направи за себе си личен анализ и според нея тя имаше данни, които са само данни, не доказателства, че парите от наркотиците, които наскоро бяха иззети в Бургас – 170 кг. кокаин, скрит в банани, са щели да се ползват за купуване на изборите. Кой обаче е щял, не се знае. Това са първоначални данни. Някой се погрижи тя да не си свърши работата и да не стигне докрай„, каза адвокатът.

Ударът бе направен в Бургас, а откритият кокаин е на стойност 7 млн. долара. Това е и най-големият удар в Бургас в историята на България.

По думите й Банкова е пресякла финансов поток за купуване на гласове.

„Разследващите нищо не ни казват, ние нямаме никаква информация. Тя във вчерашния ден дори не беше разпитвана. Тя и към текущия момент се води свидетел. Никой не й задава въпроси. Тя просто седи в КПК и чакат“, заяви адв. Натина.

Юристът каза, че дори те събират информация от медиите, защото органите на реда не им казват нищо и стоят в неведение.

Когато Банкова е била служител на ДАНС е била принуждавана да извършва действия, която преминават закона и морала в нейните очи. Тя ми каза, че поръчки за мачкане на хора не изпълнява. Именно затова е и напуснала. Тя няма как да ми сподели детайли. Все пак дейността й в ДАНС е била секретна. Заповедите доколкото знам идват от ръководството„, каза Натина.

Очаквайте подробности