четвъртък, 18 април, 2024 година.

Тя е осъдена също да възстанови 111 440 000 долара

Ирина Дилкинска, която е работила като главен юрист на пирамидата с криптовалута OneCoin на Ружа Игнатова, е осъдена на 4 години затвор в Съединените щати, съобщават от офиса на прокуратурата в Южния район на Ню Йорк.

„Участието на 42-годишната Ирина Дилкинска в разрастващата се пирамидална схема OneCoin е грубо нарушение на задълженията ѝ. Вместо да спазва закона и да приеме позицията си на ръководител на отдела по правни въпроси и съответствие на дейността, тя е улеснила и е извършила пране на пари, подпомагайки експлоатирането на милиони жертви. Както Дилкинска разбра днес, нашата служба ще търси отговорност от всеки извършител от схемата OneCoin, независимо къде може да се укрие“, заяви американският прокурор Деймиън Уилямс, цитиран от официалното съобщение.

Българката е осъдена също да възстанови 111 440 000 долара.

Работата на Дилкинска като главен юрисконсулт е била да следи фирмата да изпълнява дейността си според законите. Вместо това тя е спомогнала за прането на пари. Участвала е също в трансфера на 110 млн. долара, които са придобити с измама, към юридическо лице на Каймановите острови.

Припомняме, че Дилкинска беше екстрадирана в Съединените щати преди година. Тогава неин адвокат заяви, че тя не знаела, че прави нещо нередно. Юрисконсултът беше задържана през юни 2021 г. с червена бюлетина на Интерпол.

Финансовата пирамида OneCoin, ръководена от Ружа Игнатова, беше изобличена през 2015 г. Игнатова изчезва през октомври 2017 г. и все още никой не знае къде се намира тя.