четвъртък, 18 юли, 2024 година.

В съда в Пловдив започна делото срещу обвинения за убийството Рангел Бизюрев

Близо 1 година след убийството на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица днес започна процеса срещу обвинения за престъплението Рангел Бизюрев. Въпреки настояването на защитата делото да се води по съкратената процедура, съдът в Пловдив отхвърли това и процесът ще премине с разпит на всичките 37 свидетели и 14 вещи лица. За целта бяха определени четири дати за съдебните заседания.

Настояването на защитата на Рангел Бизюрев делото да се гледа по съкратената процедура щеше да е в полза на подсъдимия и намаляване на наказанието. Съдът обаче отказа това и делото ще се гледа по общия ред, както поиска прокуратурата и близките на убития Димитър Малинов.

В процеса бяха конституирани като частни обвинители петима от роднините на Митко, които претендират за общо над 1 милион лева обезщетение за причинени неимуществени вреди. По делото наред с останалите свидетели ще бъдат разпитани още на първото заседание и близнаците Валентин и Борислав Динкови. Те са подсъдими към момента за укривателство на престъплението.

Според прокурора по делото, все още няма достатъчно събрани доказателства за това двете дела с различните обвинения да бъдат събрани в едно общо. Такова е желанието на близките на жертвата, които и днес се събраха пред Съдебната палата в Пловдив с настояване за справедлив процес, промяна на обвиненията и доживотен затвор за всички, отговорни за смъртта на Митко.

Атанаска Бакалова, майка на Димитър Малинов: „Рангел казва, че не е нанасял удари в лицето, казва също, че и Борислав стоял в колата – е, питам аз кой е нанесе ударите на Митко в лицето? Медицинската експертиза показва, че Митко има в белите дробове кръв.“

Борис Михов, прокурор: „Към момента в обвинението, това са фактите, които сме анализирали и съответно сме повдигнали такова обвинение за други замесени по обвинението няма. Мотивът е описан в обвинителния акт. Това са междуличностните отношения, съответно раздразнението и особеностите на личността на подсъдимия Бизюрев.“

– Коментира се и един удар в лицето, за който Рангел не признава?

Делчо Джубелиев, адвокат на Рангел Бизюрев: „По този въпрос кой кого е удрял и какво е правил, след приключване на съдебното следствие в съдебната зала.“

По делото ще бъде разпитан и таен свидетел. Тепърва ще трябва да се изясни и отговора на най-важния въпрос – кой е нанесъл фаталния удар, довел до смъртта на Митко.

Източник БНТ