петък, 12 юли, 2024 година.

Предложението беше направено от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ)

Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и дейността на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото реши да изслуша на следващото си заседание представители на Антикорупционния фонд и апелативния прокурор в София Емил Петров.

Предложението за изслушване на Антикорупционния фонд беше направено от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Надежда Йорданова (ПП-ДБ) посочи, че имат три предложения за изслушвания на отделни заседания. Тя поиска на следващото заседание да бъдат изслушани представители на Антикорупционния фонд във връзка с оповестена в края на април справка от работата на ГДБОП във връзка с случая Мартин Божанов-Нотариуса. След това ще предложим изслушване на МВР, на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, посочи Йорданова.

Ивайло Чорбов от „Възраждане“ настоя за изслушване на Емил Петров – братът на Петьо Еврото. Депутатът се позова на публикации в медиите, според които Емил Петров – брат на Петьо Петров-Еврото, е бил освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София. По думите на Чорбов е логично този човек да бъде поканен. Не може да са двама братя и единият да не знае какво прави другия, най-вероятно знаят, допълни Чорбов.

Временната комисия относно дейността на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото се събра днес на първо заседание и прие вътрешни правила за работата си. Прието беше всеки член на комисията да може да покани външни лица за участие в комисията по предварително одобрен списък на предходно заседание. Извън посочения списък всяка парламентарна група може да покани по един гост за изслушване.

На 3 юли т.г. парламентът създаде временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

Предложението за създаване на комисията е на депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“. Депутатите обаче не можаха да изберат председател на временната комисия. Днес заседанието ѝ се председателстваше от Златан Златанов от „Възраждане“.

В тази комисия сме пет човека, които са били и членове на предходната комисия от 49-ото Народно събрание, посочи Златанов. Той отбеляза, че предишната комисия не е успяла да излезе с доклад, заради разпускането на 49-ото НС, и работата ѝ е стигнала до една точка, от която ще трябва да продължат. Бяха проведени осем заседания, бяха изслушани 21 свидетели, десет не дойдоха или отказаха, след тях Сарафов и Цацаров, каза Златанов. Той посочи, че членовете на новата комисия могат да се запознаят с материалите, събрани от предходната.

Трима от членовете на настоящата комисия са излъчени от квотата на несъществуващата вече група на „Величие“, което прави тяхното участие с право на глас невъзможно, но ще им дадем възможност да изразят мнение и да имат съвещателен глас, заяви още той, цитиран от БТА.