събота, 20 април, 2024 година.

Банкова е бивш служител на ДАНС, която има лоши служебни взаимоотношения с директора Тончев

Държавната агенция Национална сигурност и Антикорупционната комисия проведе вчера операция на територията на София и страната. Служители на ДАНС извършиха обиски в кабинета и дома на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова.

Операцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. Акцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Банкова отрече да познава сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и заяви, че откакто е на поста се бори с контрабандата.

В акция по неотложност ДАНС и Антикорупционната комисия претърсиха Агенция „Митници“ и дома на шефа ѝ Петя Банкова. Операцията се провежда в цялата страна. По непотвърдена информация акцията е заради контрабанда. Самата Банкова, която е бивш служител на контраразунаването, заяви, че се е борила срещу контрабандата.

„Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм реши, че ще ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема, когато някой им пречи, те го командироват някъде. В резултат на което аз казах, че няма да им изпълнявам техни поръчки и напуснах. Напуснала съм официално ДАНС“, посочи директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова.

„Банкова е бивш служител на ДАНС, която има лоши служебни взаимоотношения с Тончев, още като служител на ДАНС и поради това е спряла да е служител на ДАНС.

Също така се извършват претърсвания и изземване на нейния заместник Маринов, който също е бивш служител на ДАНС. В дома на Банкова не беше намерено нищо, бяха иззети лични записки и иззеха договорът ѝ за потребителски кредит“, разказа адвокатът на Банкова – Аделина Натина.

Официална информация от държавните власти за това какво точно се случва, все още няма.

Ето каква е автобиографията на директора на Агенция „Митници“:

► Петя Банкова е родена на 23.02.1979 г. През 1998 г. завършва езикова гимназия с основен език френски, за който получава Акредитирана диплома от Република Франция.

► През 2002 г. завършва висше образование в Академията на МВР с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“.

► През 2008 г. придобива образователно-квалификационна степен „магистър“ по право в ЮЗУ Благоевград, а през 2009 г. и Свидетелство за юридическа правоспособност.

► През 2021 г. придобива научна степен доктор по „Национална сигурност“ в УНИБИТ с тема: „Методика за обработка на информация за изучаване на обекти представляващи интерес за националната сигурност“.

► Към момента е студент задочно обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ – гр. София в магистърска специалност с направление „Психология“, като паралелно се обучава и в „Институт по интегративна психотерапия и психосоматика“.

Кариерата си започва през 2002 г., когато е назначена на държавна служба в „Дирекция оперативно – техническа информация“ – МВР.

През 2007 г. започва работа в Националната служба „Сигурност“ (НСС) – МВР, където остава и след създаването на Държавна агенция „Национална сигурност“. По време на кариерата си преминава през всички нива на служебната йерархия до длъжност началник на отдел в специализирана дирекция, където е отговаряла за изготвяне и предоставяне на стратегически, тактически и тематични анализи с цел подпомагане на ръководни органи при вземане на решения, касаещи националната сигурност. При изпълнение на служебните си задължения активно е участвала при взаимодействието с всички български държавни институции.

Завършила е множество курсове за повишаване на квалификацията у нас, в държави членки на ЕС и в САЩ на теми „Миграционни потоци“, „Планиране на операции с висок риск“, „Идентифициране и разкриване на радикални екстремисти“, „Планиране на операции за борба с тероризма и провеждане на мисии“, „Извличане на разузнаване“, „Насочване, планиране и ръководене на операции за борба с тероризма“, „Интервюиране, дебрифинг и извличане на информация“, „Принципи и методи на разузнаването“, „Глобализация на тероризма“.

Преди да стане директор в Агенция „Митници“ заема поста заместник-директор в Агенцията.