понеделник, 22 юли, 2024 година.

Разследването по случая продължава

Принудителна кръвна проба ще иска от съда Софийската градска прокуратура по казуса с бургаския обвинител Методи Велков. Рано тази сутрин той отказал да бъде тестван с дрегер за алкохол и дрога. Полицаите го спрели след сигнал от служители на бензиностанция край Равда, след като им се сторил неадекватен.

Разследването се води за евентуално каране пиян и дрогиран. Именно пробите от алкохол трябва да покажат дали е така. Велков, който е обвинител в Териториалното звено в Несебър на Районна прокуратура – Бургас, е разследван и за съпротива към орган на властта. Той се държал арогантно с полицаите.

Ето и цялото съобщение на Софийската градска прокуратура:

На 10.07.2024 г. разследващ полицай от ОДМВР-Бургас образува досъдебно производство с първото действие по разследването, разпит на свидетел, за три престъпления:

За това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, е управлявано моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК;

За това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, е управлявано моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК;

И за това, че на 10.07.2024 г. в гр. Несебър, противозаконно е пречено на орган на властта да изпълни задълженията си – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

Извършени са разпити на свидетели, включително и на полицейски служители. Извършен е оглед на местопроизшествие. Лекият автомобил е иззет като веществено доказателство в светлината на разпоредбата на чл. 343б, ал. 5 от НК – „В случаите по ал. 1 – 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му.“

Установено е, че лекият автомобил е управляван от прокурор от Районна прокуратура-Бургас. Същият е отказал да бъде тестван с техническо устройство за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества, като е отказал и предоставянето на кръвна проба. В тази връзка наблюдаващият прокурор е изготвил искане до Софийски градски съд за даване на разрешение за принудително изземване на образци за сравнително изследване.

Разследването по случая продължава.