понеделник, 15 април, 2024 година.

Още не е ясно колко от седемте задържани ще бъдат с обвинение

Софийската градска прокуратура повдига обвинение след вчерашната акция в Агенция „Митници“. Обвинението е за организирана престъпна група.

Малко повече от 24 часа след началото на акцията в агенция „Митници“ от прокуратурата обявиха, че вече има досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи и има задържани, но без да даде подробности.

Все още не е ясно колко от седемте задържани досега ще бъдат с обвинение. По предварителни данни тази група се е занимавала с контрабанда, подкупи и пране на пари, предаде БТВ.

Висш полицай е станал анонимен свидетел по делото за Агенция „Митници“, в което бе обвинена шефката на ведомството Петя Банкова, неин заместник, контрабандистът Паскал и други, съобщава „24 часа“, позовавайки се на важен човек, запознат с разследването.

По делото се разследват подкуп, пране на пари и длъжностно престъпление.

Топ полицаят е дал показания във връзка с трафик на цигари. Той бил запознат със схемата във връзка с работата си и имал много оперативна информация. Затова е дал показания по процеса.

Разпитът е станал на секретно място, а не в сградата на водещата разследването КПКОНПИ. Комисията е ситуирана в центъра, точно до метростанция „Сердика“. Вчера в централата на антикорупционния орган са били забелязани да влизат няколко началника в МВР. Сред тях бил и подалият оставка днес Живко Коцев.

На задържаните ще им бъде поискана мярка за неотклонение „задържане под стража за 72 часа“.

Това стана ясно днес, след като вчера ДАНС и Антикорупционната комисия проведоха акция в София и Хасково. Обиски имаше в кабинета и в жилището на шефката на Агенция „Митници“ – Петя Банкова, назначена на поста от министъра на финансите Асен Василев.

Неофициално операцията е заради разследване, свързано със сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал.

Заседанието на Народното събрание вчера продължи до сред нощ, като депутатите рещиха да сформират временна комисия, която да разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалната роля на финансовия министър в оставка Асен Василев в тях. Идеята за спецкомисията бе на ИТН след акцията на ДАНС в митниците.