четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Материалите по делото са около 270 тома, включващи разпити на над 100 свидетели и десетки експертизи

В Софийския окръжен съд започна по същество делото за автобусната катастрофа край Своге.

На 25 август 2018 година там загинаха 20 души, а други 10 пострадаха.

Освен шофьора Григор Григоров – подсъдими са 5-има души – длъжностни лица с ангажимент към ремонта и поддръжката на пътя.

Днес показания дадоха част от оцелелите в тежкия инцидент, съобщи БНР.

Те описаха метеорологичната обстановка като сложна, а за водача на автобуса казаха, че ги е возил и на други екскурзии и че кара нормално.

Всички си спомниха, че по шосето е имало много вода, което – според адвоката на Григоров – Христо Ботев – е свързано с изясняване на причините за катастрофата :

„В подобен вид дела ключовия момент е изслушването на автотехническата експертиза. То единствено компетентни експерти могат да дадат заключение защо, как се е случило със свидетелски показания. Просто събираме данни, които да ги предоставиме, ако те до този момент не са ги знаели, за да могат да изградят своето заключение“.

Пред съда, Лидия Филипова, която е била част от фаталната екскурзия, разказа, че преди инцидента е валял дъжд, по пътната настилка е имало вода, а автобусът се движел по наклон. По нейно спомени, Григоров е натиснал спирачките преди превозното средство да падне в близката урва.

Материалите по делото са около 270 тома, включващи разпити на над 100 свидетели и десетки експертизи.