понеделник, 22 юли, 2024 година.

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Живко Коцев е привлечен като обвиняем за участие в ОПГ, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. това съобщиха официално от Софийската градска прокуратура за Епицентър. бг.

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев запази пълно мълчание на излизане от Антикорпционната комисия, където три часа бе подложен на разпит.

Според прокуратурата Коцев доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването, по което бяха задържани бившият шеф на „Митниците“ Петя Банкова и сочения за контрабандист Стефан Димитров. Те са обвини за участие в организирана престъпна група за контрабанда.

Пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че аферата е разработвана повече от 9 месеца.

Според него задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

„С Живко Коцев баща и син Димитров поддържат контакт от времето, когато е директор на ОДМР-София. Контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше директор на ГДНП, както и с Петър Сулев от „Гранична полиция“.
Димитрови оказват влияние на разпределението на ръководни постове в МВР за целите на престъпната им дейност.
Паскал се е ползвал с протекции на настоящи и бивши служители от съдебната власт.
Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев.
След залавянето на камион в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица, които е трябвало да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание…“

Тези факти бяха изнесени от шефа на ДАНС Пламен Тончев пред парламентарната комисия за корупция в Агенция „Митници“.

Пламен Тончев изтъкна, че операцията срещу Паскал е започнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е следен половин година.

Пламен Тончев отбеляза, че Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред областни директори в страната като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков.

Дейността на групата е международна. Имали са фабрика в чужбина, която е разбита. От началото на годината групата се ориентира към нов вид дейност – внос на готови цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-малък“, разказа още Тончев.

По думите на Тончев акцията на ДАНС е започнала още преди 2 години, но за нея не е знаел никой от два кабинета по това време. Според председателя на ДАНС около 10 съдии, следователи служители на МВР и прокурори са подпомагали дейността на този канал.

ДАНС започва разработка по канала още през 2022 година. Тогава в контраразузнаването се получава оперативна информация отвън. Службите установяват, че Димитрови се познават с Живко Коцев още докато той е бил началник на националната полиция.

Очаквайте подробности