понеделник, 22 юли, 2024 година.

За Тринайсти път във Варна

Тринайсетият Международен младежки медиен фестивал „Арлекин“ във Варна за първи път връчи необичайно отличие. Заедно със статуетката, грамотата и финансовото й изражение, носителите на Специалната награда на името на журналистката Петя Петрова получиха задачата да направят документален филм за нея и безкрайната й поредица от добри дела.

Учениците от 192-о СУ в Бистрица си поделиха приза с младежите от училище Св. Св. Кирил и Методий, Сливница. Носителите на престижния приз го извоюваха с филмите „Драгалевският манастир“ и „Дедо Пуне, благодетелят“.

Повече от 40 игрални и документални филма, както и разширени видео репортажи, стигнаха до финалната селекция на фестивала, основан от акад. Хачо Бояджиев. Мотото на събитието „Светът в моите очи“ цели да вдъхнови младите хора да творят и да представят своите виждания, копнежи и мечти.

Миналата година 40 бесарабски българчета от Медия център с ръководител Катя Герджик пяха и танцуваха на „Арлекин“. Този път не успяха да дойдат по финансови причини и пропуснаха възможността да направят сайт заедно със своите връстници, чрез който в редките мигове когато имат ток да качват своите произведения, да споделят преживяванията си и да обменят идеи с млади хора от целия свят.

По традиция фестивалът започна с шествие по главната улица на Варна до сцена „Раковина“ в Морската градина, където бе открит с концерт и Арлекин (в лицето на водещия Веселин Веселинов от НПГПТО „Ломоносов“) преряза филмовата лента.

Последваха напрегнати дни с представяне и защита пред журито и публиката на класираните филми и творчески работилници с доц. Росица Илиева, преподавател от НАТФИЗ по визуални изкуства и с геймърите Матей Вълов (преди години участник в „Арлекин“), Андрей Тодоров, Александър Асса. Поради големия интерес, уъркшопът за разработка на видео игри бе стриймван в сайта на фестивала.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова се потопи максимално в атмосферата на събитието като присъства на прожекциите и обсъжданията и на откриването на съпътстващия фестивал „Киното – моя любов, моя песен“ в магическия кръг на Побитите камъни – българския Стоунхендж.

Двата фестивала неусетно преляха един в друг, особено за творческата работилница с вокалния педагог та фестивала Сан Ремо – Иван Лазара.

Учениците от НПГПТО „Ломоносов“ не само обраха голяма част от наградите, ами успяха да създадат филмовата импресия „Побитите камъни“ по време на фестивала.

Участниците над 18 години имаха привилегията да бъдат поканени от Маргарита Левиева във Винарска изба Варна на дегустация.

Фестивал „Арлекин“ благодари за спомоществувателството на Геотехмин, Минерал 2000, IMMOTIVE в лицето на Гергана Александрова , Рефан България, Изпълнителна агенция за българите чужбина, която изпрати поздравителен адрес чрез Йоанна Драгнева.

Журито в състав доц. Юрий Дачев, доц. Росица Илиева (преподаватели от НАТФИЗ), Наталия Чешмеджиева (директор на Радио Варна), Магдалена Гигова (журналистка и радио водеща) след изнурителни дебати определи победителите в Международния младежки медиен фестивал:

Голямата награда “Арлекин” – игралният филм “Гардеробното”, Национална природо-математическа гимназия Любомир Чакалов – София

Специална награда за вълнуваща социална ангажираност -” Родени губещи”, студио Генезис – Основно училище „Антон Страшимиров“, Варна

Специална награда на името на журналистката Петя Петрова:

– “Дедо Пуне, благодетелят” – СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Сливница,

– „Драгалевският манастир“ – 192 СУ “Христо Ботев”, Бистрица. С допълнителен приз -задача да направят филм за Петя Петрова

Специална награда на името на създателя на фестивала академик Хачо Бояджиев – “Съдът на децата”, ОУ „Черноризец Храбър,“ Варна

За операторска работа – на „Дишай“ – киношкола „Братя Люмиер“, Варна

За документален филм:

– “Четири метра над земята”, училище “Христо Ясенов”, Етрополе

– „Не живея за себе си, а за народа моего“, Първа езикова гимназия, Варна

За монтаж – “Винаги ти”, Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика “Ломоносов”, София

За репортаж – “Арлекин в Рим”, НПГПТО “Ломоносов”, София

За сценарий – “През нашите очи”, Кристина Каньова, НПГПТО “Ломоносов”, София

За режисура – “Тръгваме ли”, киношкола „Братя Люмиер“ – Варна

За филм, създаден по време на фестивала и посветен на Варна – на филмовата импресия „Побитите камъни“ – НПГПТО „Ломоносов“, София

За специални ефекти – “Царството на стихиите”, 51училище “Елисавета Багряна”, София

Снимки Андрея Тодорова, Кристина Каньова – НПГПТО „Ломоносов“