събота, 20 април, 2024 година.

Необходими съставки:
киноа
1 чаена чаша
броколи
200 грама
зелен боб
200 грама
лимон
1/2 брой
мента
1/2 чаена лъжица
зехтин
2 супени лъжици

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за топла салата с киноа и броколи е варенето на киноата. Киноата се вари в съотношение 1:2,5 киноа към вода на умерен огън. Добре е освен това да варите киноа под капак. Киноата е сварена, когато вътрешността на зрънцата стане прозрачна, а малките бели обръчи около тях се скъсат.

Ако ползвате сурови броколи и зелен боб, то ги задушете за 15 минути в тенджера с ½ чаена чаша подсолена вода под капак. Важно е водата да не е много, за да не се сварят зеленчуците, а да останат по-свежи и сочни. Ако пък ползвате замразени зеленчуци, то тогава количеството вода, което ви е необходимо е съвсем малко, само на дъното на тенджерата. Добавяте към водата зеленчуците и ½ чаена лъжица сол и задушете под капак, за няколко минути, докато зеленчуците се размразят и леко се задушат, като отново внимавате да не станат не задушени, а варени зеленчуци.

Смесвате сварената киноа и задушените зеленчуци. Добавяте ментата, нарязания на много ситни парченца лимон, заедно с кората, сол и зехтин и разбърквате.