петък, 24 май, 2024 година.

Това насърчава хората да мислят повече за собственото си здраве

Обявяването на онкологични заболявания от известни личности повишава обществената осведоменост, обяви британската здравна организация „Кенсър рисърч“, цитирана от Пи Ей Mидия/ДПА, на която се позова БТА.

Изпълнителният директор Иън Уокър сподели, че организацията отчита увеличаване на трафика към уебсайта си.

„Виждаме значително покачване на броя на хората, които търсят здравна информация“, каза д-р Уокър. „Мисля, че това човек да бъде открит и да говори за диагнозата си може да има положителен ефект. Това насърчава хората да мислят повече за собственото си здраве (…) Информираността е важна, защото ранното откриване на заболяването е жизненоважно. За много видове рак е валидно това, че ранното диагностициране дава по-добри възможности за лечение и в крайна сметка влияе върху цялостния резултат и оцеляването.“

Според д-р Уокър заболеваемостта от рак нараства. Здравната организация „Кенсър рисърч“ очаква около половин милион случая годишно във Великобритания до 2040 г., тъй като населението застарява. През последните 50 години има удвояване на преживяемостта при рак в страната, уточни д-р Уокър. Причината са напредъкът на научните изследвания и появата на нови технологии, нови терапии и лекарства.

Източник dir.bg