сряда, 21 февруари, 2024 година.

Някои популации на видове морски птици в Обединеното кралство и Ирландия са претърпели „значителен и широкоразпространен спад“ през последните години в резултат на различни епидемични взривове на птичи грип според резултатите от първото изследване по темата, съобщи АФП.

Докладът на Кралското дружество за защита на птиците (RSPB), на Британския тръст по орнитология и на други организации за дивата природа сочи, че три вида – бял рибояд, скуа и езерна рибарка, значително са намалели като брой „основно“ заради заболяването. Според резултатите популациите на девет от тринадесетте изследвани вида са се свили с повече от десет на сто в сравнение с числеността при изследвания в периода 2015 г. – 2021 г. Ще са нужни още проучвания, за да се установи ролята на птичия грип в тези процеси, подчертават авторите на доклада.

От лятото на 2021 г. вирусът на птичият грип е причинил смъртта на милиони птици в Европа. Щамът H5N1 се разпространява особено сред дивите птици, в частност на британска територия сред морските и водните птици. Според RSPB тези „силно тревожни“ числа показват, че през последните години птичият грип се е превърнал в една от най-големите заплахи пред опазването на тези видове, които вече са се превърнали в жертва на ред заплахи, основно свързани с климатичните промени.

Преброяването на морските птици във Великобритания за периода 2015-2021, публикувало резултатите си миналата година, показа, че популациите на повече от половината видове са намалели още преди избухването на птичия грип. Тези птици стават жертва на климатичните промени, на разпространението на инвазивни екзотични видове бозайници и дори на създаването на офшорни вятърни електроинсталация край британските брегове.