петък, 24 май, 2024 година.

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски‘‘, общо 188 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование, съобщават на сайта си от СУ.

Завършилите с отличен успех абсолвенти са 84-има, като 16 от тях са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Факултета по славянски филологии проф. Амелия Личева. Тя направи обръщение към абсолвентите и посочи, че те са представители на поколение, което много обича да търси себе си. “Вие настоявате, защитавате своето право на лична позиция, на индивидуалност, и това наистина е прекрасно и се надявам, че в хода на обучението ние сме толерирали именно това – да защитавате своята лична позиция, да бъдете критични. В същото време обаче вие сте поколението, белязано от пандемията, когато говорим за формиране, не можем да говорим само за това, което се е случило в залите на университета, но и това, което се е случило в света навън“, добави проф. Личева.

Тя посочи, че студентите са били белязани от пандемията, която успяла да ги върне към старата нормалност – колко важни са социализацията, контактите, живият диалог и общуването. Според нея поради това абсолвентите от този випуск са поколение, което защитава не само личното, не само своята индивидуалност, но и живота в общност.

“Скъпи абсолвенти, бъдете здрави, бъдете щастливи, опитайте се да бъдете винаги част от общността на хората, които залагат на професионализма, на експертността. Помнете, че езикът и литературата са не само част от това, което наричаме грамотност и функционална грамотност, но те са начин да си обясняваме света, в който живеем, да се справяме с предизвикателствата, да се справяме изобщо с всичко, което животът ни среща. Бъдете щастливи, помнете, че сте част от общността на студентите, завършили Софийския университет. На добър час!“, каза в заключение проф. Амелия Личева.

Поздрав към завършващите студенти, техните преподаватели и близки отправи и заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова. Тя каза на студентите, че това е денят, в който празнуват встъпването в нов, следващ етап от живота си и се присъединяват към професионалната общност на дипломираните филолози. От студентския статус те преминават в реда на тези, които не само слушат лекции, но и сами преподават, не само четат книги, но и сами ги създават, не само цитират резултати от предходни изследвания на езика, литературата и културата, но и сами правят своите изследвания и постигат свои резултати.

Проф. Божанкова призова най-младите си колеги да ценят наученото, но още повече да ценят преживяното в аудиториите, библиотеките, пред екраните, в уютния цветен университетски двор, към който вероятно носталгично ще се връщат в спомените си след години.

Тя подтикна завършващите да пазят паметта за миналото, да проучват настоящето през неговия език и култура, и да подготвят бъдещето. Да не забравят дълга и отговорността, които имат пред своя род и родина, пред българския език и традициите. Заместник-ректорът призова абсолвентите да помнят, че имат не само отговорност, но и мисия – защото България ще поверява децата си именно на тях през следващите години.

Накрая проф. Божанкова от името на всички благодари на родителите и семействата на завършващите студенти и обяви випуск 2023 г. на Факултета по славянски филологии на Софийския университет за завършил, като пожела на всички на добър час.

Отличничката Ивана Танушева от специалност “Българска филология“ благодари на преподавателите, че са им позволили да се докоснат до истинското познание, за това, че са им преподали най-добрия урок по методика и са им доказали, че същината на образованието не е в това да се напълни чаша, а в това да се запали свещ.

“Вярвам и смея да твърдя, че днес Софийският университет изпраща един силен випуск. Випуск, който в по-голямата си част продължава образованието си в магистърските програми. Випуск, който с вдъхновение и желание влиза в класните стаи. Най-вече випуск, който, както каза един специален човек, бе тук по любов“, каза Ивана Танушева.

Ангела Поповска-Златкова, отличник на випуска от специалност “Балканистика“, поздрави колегите си с празника и разказа как е решила да дойде от родния си град Скопие, Република Северна Македония, в България, за да учи в Софийския университет. “Университетът е миг, който силно се запечатва във всички ни и се проявява в най-невероятни форми по-нататък в живота ни“, каза Ангела Поповска-Златкова. В края на изказването си тя посочи, че за нея музиката е едно от нещата, които най-силно сплотява и изпълни песен с мотиви от родината й като поздрав към присъстващите в залата.

Празникът продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

БТА припомня, че представители на Факултета по славянски филологии на СУ обмениха добри практики в преподаването на български език на деца, родени и живеещи в чужбина, по време на дискусиите на форум във Великобритания. Той беше посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените организации и представителите на чуждите образователни системи за успешното развитие на българските неделни училища в чужбина.

/ЙВЛ