сряда, 21 февруари, 2024 година.

За своята 155-годишнина Българската академия на науките (БАН) започва кампания за представяне на работата на своите учени чрез създаването на късометражни филми (до 10 минути), съобщи пресцентърът на научната институция.

Целта на инициативата е да популяризира научните постижения и изследвания, които се извършват в Българската академия на науките, да ги направи достъпни и разбираеми за широката общественост.

Поканата се отнася до всички учени от звената на Българската академия на науките. Не пропускайте възможността да покажете своя принос към научния свят пред широката общественост по един вълнуващ и запомнящ се начин. Очакваме с нетърпение Вашите идеи и предложения, призоват от БАН учените в институтите.

За участие в кампанията, трябва да се изпрати кратко предложение, описващо научната работа на съответната изследователска група (не повече от 100 думи) на e-mail: ina.aneva@abv.bg.

Срокът за подаване на предложения и за заявяване на желание за участие е до 29 февруари 2024 г.

Българската академия на науките е водещият научен, духовен и експертен център на България. В нея се провеждат научни изследвания, обучение и дейности от национално и международно значение, и се решават проблеми, свързани с развитието на българското общество и държава, се казва в информация, публикувана в сайта на БАН.

Академията има последователна политика за развитието на науката и иновациите като условие за икономически напредък на страната. Тя е активен участник в Европейското изследователско пространство.

Днес БАН включва 42 автономни научни звена и е организация, управлявана в унисон с демократичните принципи. В Академията работят около 3000 учени, което представлява около 15 процента от заетите с наука в България. БАН дава над половината от научната продукция в страната.