понеделник, 17 юни, 2024 година.

Български информационен консорциум (БИК) – най-голямото обединение на академични библиотеки в страната, организира два уебинара, за да подкрепи усилията на Българска библиотечна и информационна асоциация за запознаване на професионалната общност със съвременни интегрирани библиотечно-информационни системи, съобщиха от екипа на Нов български университет.

В първия уебинар – „EOS.Web demonstration“, Майк Матисън от SirsiDynix, която предлага системата EOS.Web, сподели с над 30 участници в уебинара, че мотото на компанията е „Вярваме в силата на библиотеките“. В съвременния свят достъпът до информация е право, а не привилегия и е от решаващо значение за успеха на обществата навсякъде. Това убеждение е в основата на всички продукти, които SirsiDynix разработват за над 20 000 библиотеки по целия свят. Чрез използването на съвременен софтуер библиотеките продължават да се развиват във все по-дигиталния свят. Уебинарът представи отделните модули на системата: Cataloging, Serials, Circulation, Acquisitions, OPAC и Z39.50 Server. Аудиторията е запозната и с международните стандарти MARC 21 и Z39.50, които системата използва. Всички, които искат да научат повече, могат да посетят библиотеките на Нов български университет и Технически университет-София, където системата работи вече 25 години.

Вторият уебинар – „FOLIO Presentation for Bulgaria“, е организиран със съдействието на агенция „ПУЛСАР“. Роман Пионтек от EBSCO Information Services представи FOLIO, която дава възможност на библиотеки, доставчици и разработчици да се обединят и да изградят платформа за библиотечни услуги с отворен код. Според Драган Николич, EBSCO Information Services, FOLIO се отличава с гъвкавост и иновативност, надхвърля традиционната представа за интегрирана библиотечна-информационна система и позволява на всяка библиотека да надгражда основната функционалност – заемане, каталогизиране, придобиване и управление на електронни ресурси като разширява платформата чрез разработване на приложения, които да предоставят нови услуги. Продуктът е подходящ при работа в консорциум или при една централна и множество филиални библиотеки. FOLIO оперира със стандарти като OAI-PMH, SIP2, NCIP, Unicode и поддръжка за Shibboleth, както и съответства на ISO 27001.

Организираните от Български информационен консорциум събития – форум „Библиосвят’2024: За модерни български библиотеки“, поредицата уебинари и различните пробни достъпи до електронни информационни ресурси с научна информация през 2024 г. целят да подкрепят членовете на сдружението при разработване на проекти по Национална програма „Модернизация на библиотеките в държавните висши училища“ на Министерство на образованието и науката.

Повече от 20 години Български информационен консорциум насърчава работата с електронни информационни ресурси, като организира споделеното им ползване чрез национални лицензи, осигурява безплатни временни достъпи, информира своите членове и предлага продължаваща квалификация, семинари и обучения. /ПВ/