понеделник, 20 май, 2024 година.

Изложба, посветена на 200 години от издаването на “Рибния буквар“, ще бъде открита на 20 май, в Галерия на открито “Градска градина“ пред Народния театър “Иван Вазов“ в София. Екпозицията, подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките, представя първото издание на “Буквар с различни поучения“ от 1824 г., станал известен със заглавието “Рибен буквар“, както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в библиотеката, съобщиха от пресцентъра на научната институция.

На четиринадесет табла ще бъдат изложени Предисловието и отделните раздели на Буквара, най-ранните отзиви за него, а също и предшествениците и следовниците на тази уникална за българското учебно дело книга. В експозицията е включена информация за Петър Берон като учен, просветен деец и дарител.

Представително място е отделено и на останалите четири издания отпреди Освобождението, любезно предоставени от Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“, както и архивни документи от Научния архив на БАН.

Петър Берон заема мястото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща поглед към новото, европейско образование, като главен залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество. Неговата грижа за българските училища, за издаване на учебници на български език и за българската просвета откриваме още в послесловието на “Рибния буквар“, допълват от БАН.

Изложбата е част от инициативите, съпътстващи отбелязването на 155-а годишнина от създаването на БАН. Тя ще може да бъде разгледана до 28 май 2024 г.

В края на изминалата седмица в БАН официално беше представена първата онлайн платформа за български езикови ресурси БЕРОН. Тогава инициаторката и създателка на платформата, Руска Станчева, обясни, че екипът, работил по БЕРОН, е търсил абревиатура за наименованието, която да успее да направи връзка, и да изгражда положителна реакция, с огромна почит и уважение към делото на д-р Петър Берон. Той, едва 24-годишен, точно преди 200 години – през 1824 г., издава “Буквар с различни поучения“, по-известен като “Рибният буквар“. “Чрез него се утвърдил езикът на говорима основа, залегнал в основите на днешния съвременен български книжовен език“, добави на представянето на платформата проф. Станчева.

/ЙВЛ