понеделник, 22 юли, 2024 година.

Преподавателите и по математика, и по български език и литература ни подготвят отлично. Затова дължа този успех и на учителите си. Това казва пред вестник „Аз-буки“ Катерина Кънчева, ученичка от десети клас в Софийската математическа гимназия (СМГ) – единствената, която е изкарала 100 точки от двата изпита тази учебна година, съобщават от Националното издателство за образование и наука (НИОН) „Аз-буки“.

Средният резултат на националното външно оценяване по български език и литература в десети клас тази учебна година е 49,4 точки, а по математика – 33,1 точки.

Според Кънчева човек може да се справи с всяка дисциплина, ако знае как да учи правилно. Тя е възпитаник на Софийската математическа гимназия от пети клас, а след седми клас е приета в паралелка с профил „Математика и информатика“. „Откакто влязох в СМГ, интересът ми към математика се пробуди. В пети – седми клас започнах да се състезавам по-сериозно“, казва ученичката. Допълва, че участва в пролетните, есенните, зимните състезания по математика, както и в националната олимпиада.

Средата, в която се обучава, оказва влияние и на отличното ѝ представяне. Според ученичката постоянството и подготовката, която преподавателите в училище ѝ дават, са ключови за успеха, който постига на Националното външното оценяване в Х клас.

„Винаги съм си учила, така че може да се каже, че подготовката ми започва от много рано. В училище имаме по девет часа математика седмично и решаваме много задачи“, казва Кънчева. Тя допълва, че само няколко месеца преди самото външно оценяване решава повече тестове във формата на външното оценяване.

Тази година за първи път близо половината от задачите и по български език и литература, и по математика са с практическа насоченост, посочват от „Аз-буки“. Според ученичката включването на повече задачи с разширен отговор би изисквало още по-задълбочена подготовка. Десетокласничката отбелязва пред изданието, че не е ходила на допълнителни уроци. „Ако човек знае как да учи правилно, ще може да учи по всяка дисциплина. Да, някои ще са му по-интересни от други, но въпреки това ще успее да се справи“, казва тя. Сред предметите, към които Катерина Кънчева има интерес, е и историята и цивилизации, развива се в сферата на спорта, занимава се и с класически балет.

Ученичката разказва още, че за висшето си образование се е насочила към специалност, свързана с математиката. Впоследствие ще реша дали да бъде математика и информатика, математика и физика или нещо подобно, отбелязва тя, като допълва, че засега има желание да учи в чужбина.

/ВТ