понеделник, 15 април, 2024 година.

Фолклорен концерт, в помощ на деца със специални образователни потребности (СОП), организира старозагорският фолклорен певец Веско Василев. Това съобщи в интервю за БТА самият той.

Спектакълът ще се проведе на 19 април в Културен център „Стара Загора“ и е по проект „Въздействието на музиката върху физическото и психическото развитие на деца със специални образователни потребности“ по програма „Социално ангажирани изкуства 2023“ на Национален фонд „Култура“.

„Подготовката на концерта вече е ход“, заяви ръководителят на проекта Татяна Василева. Тя обясни, че освен Веско Василев пред публиката ще се изявят и самите деца. „Те ще представят две сценки, характерни за българския фолклор и обичаи- а именно лазарки и кукери“, разказа Василева. Участие в спектакъла ще вземат около 20 деца с лека до средна умствена изостаналост в училищна възраст.

„Аз работя с тези деца и много лесно беше осъществена връзката“, обясни Веско Василев. Освен в самото събитие децата ще се включат активно и в изработването на кукерските маски, венчетата за лазарките, както и на част от декорите“, допълни тя.

Зрителите ще могат да се насладят и на някои от най-обичаните песни на Веско Василев, а също на изпълнения на Танцова формация „Орисия“ и Детско-юношески танцов състав „Орисия“ . „Специално участие ще вземе и моят ученик Божидар Георгиев, който е незрящ, но от четири години се занимава с изучаване на фолклорни песни“, допълни Василев.

В проекта са включени екип от общо шестима специалисти, сред които психолог, педагози и помощен персонал, които съдействат активно за осъществяване на изпълненията.

Работата по осъществяване на начинанието е започнала през ноември м.г. От думите на Татяна Василева стана ясно, че „целта на проекта е да се популяризира отношението и проблемите на деца, които са с лека до средна умствена изостаналост и с редица недъзи. С представянето и популяризирането на този спектакъл искаме да се намерят спонсори и хора, съпричастни с каузата, за да се подпомогне на Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) в Стара Загора“, обясни Татяна Василева. И посочи, че събраната сума от продажба на билети за концерта ще бъде дарена на Центъра. „Там тя ще послужи за закупуване на допълнителни рехабилитационни уреди или специални помагала за децата. Защото именно в центъра тези деца се образоват и извършват различни дейности и мероприятия“, разкри още тя.

След концерта организаторите ще проследят и въздействието от спектакъла върху емоциите, които децата са изпитали.