сряда, 19 юни, 2024 година.

Неуспехът да се поставят усилията за спиране на обезлесяването във фокуса на глобалните действия в областта на климата може да забави прехода към зелено, устойчиво и проспериращо бъдеще за човешката раса, се казва в нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP), предаде Синхуа.

Докладът отбелязва, че много страни не са напът да постигнат целта за спиране на обезлесяването до 2030 г. – сценарий, който може да влоши климатичната криза, бедността, глада и загубата на биоразнообразие.

В доклада се посочва още, че горите са от ключово значение за регулирането на климата, качеството на въздуха и водата, за складирането на газовете, които затоплят планетата, и за осигуряването на дом на опрашителите, докато тяхното унищожаване застрашава глобалната програма за устойчивост.

„След като целта за 2020 г. на световните лидери за намаляване наполовина на загубата на гори не беше постигната, ние трябва да гарантираме, че целта за 2030 г. няма да бъде сполетяна от същата съдба“, казва Дечен Церинг от UNEP.

Досега само осем от 20-те държави, които са най-отговорни за унищожаването на тропическите гори, са ги включили изцяло в своите национални действия за климата.

В доклада се посочва още, че горите имат потенциала да допринесат за една трета от глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове, както е заложено в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Според доклада осигуряването на алтернативен поминък на коренните и местните общности ще бъде от ключово значение за опазването на тропическите гори и засилването на техния принос към устойчивостта на климата.