събота, 18 май, 2024 година.

Космическата компанията „Блу ориджин“ на Джеф Безос ще възобнови полетите в космоса в неделя, предаде Ройтерс. С това ще се сложи край на близо двегодишната пауза след провала на мисията през 2022 г.

Мисията NS-25 ще излети от площадка 1 в Западен Тексас, като стартовият прозорец за полета започва в 08:30 ч. по Гринуич, съобщиха от компанията във вторник.

Ракетата „Ню Шепърд“, която превозва товари и хора за кратки пътувания до ръба на космоса, т.е. до условната граница между земната атмосфера и космическото пространство, бе спряна, тъй като мисията през 2022 година без екипаж се провали приблизително минута след старта от Тексас. Това принуди капсулата на ракетата да катапултира по време на полета.

Миналата година Федералната авиационна администрация на САЩ приключи проверката си на разследването на „Ню Шепърд“, като се съгласи с констатациите на компанията. „Блу Ориджин“ бе задължена да предприеме 21 коригиращи действия, включително препроектиране на двигателя и „организационни промени“.

Предстоящата мисия NS-25 ще има шестима членове на екипажа, сред които и бившият военен пилот Ед Дуайт. Той е първият афроамериканец, който се кандидатира за астронавт през 60-те години, но не е избран от НАСА.