вторник, 16 юли, 2024 година.

Международният летен семинар по български език и култура ще събере 88 участници от три континента във Великотърновския университет, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА до. Валерия Тодорова, заместник-директор на форума.

За 47-а година, в периода от 15 юли до 4 август, участниците ще имат ежедневно часове по практически български език в трите нива по общоевропейската езикова рамка. Часовете включват и фонетични, граматически и лексикални упражнения, както и специализирани семинари за начинаещи и напреднали.

За начинаещите семинарите ще бъдат на английски език, като за първи път ще има часове, посветени на традиционните митологични представи на българския народ. Напредналите ще участват в часовете по българското изобразително изкуство, съвременен български език, български фолклор, съвременно българско кино и сългарска литература. Предвидени са екскурзии до Арбанаси, Етъра, Трявна и Черноморието.

Традиционните вечери, посветени на запознанството, на българската литература, на българската национална кухня, на интернационалната кухня, на българския фолклор и вечер на нациите, също са част от програмата, посочи доц. Тодорова. Тя уточни, че участниците очакват с нетърпение часовете за изучаване на популярни български песни и народни танци под ръководството на Петър Петров, хореограф и ръководител на ансамбъл „Българче” и на корепетитора Веселин Атанасов. Семинаристите ще бъдат настанени в обновените студентски общежития към университета.

Най-много са участниците от Турция – шестима, от Италия, Германия, Полша, Румъния и Япония са по петима, по четирима са представителите от Унгария, Белгия и Индия, а от Гърция, Франция и САЩ – по трима. Най-младият участник е Александра Хезинова от Чехия на 17 години, най-възрастен е Жан Роби от Италия на 74 години. По-голямата част от гостите на семинара са студенти, има докторанти, университетски преподаватели, учители, държавен служител, полицай от Швейцария, научен работник, директор на училище от Молдова, музикален композитор и артмениджър от Армения, инженер от Унгария, преводач, който е ирландец, работещ в Брюксел.

Тази година участник в семинара ще бъде американецът Майкъл Лоусън, който е акордеонист. През 1995 година той идва в България, за да учи акордеон и по-късно участва в документалния филм на американския режисьор с български корени Богдан Дарев, озаглавен „Тази баба“, където акомпанира на певицата Пенка Енчева. По настоящем Лоусън е директор на формацията на българските гласове в Сиатъл.

Близо 5000 са били участниците в семинара през годините, той се е превърнал в една традиция, която популяризира както българския език и култура по света, така и духа и забележителностите на старата столица Търново, коментира доц. Тодорова. Тя поясни, че не е малък броят на участниците, които традиционно пристигат всяко лято, през тази година те са 25, но винаги има нови хора, за които участието в семинара е за първи път.