понеделник, 4 март, 2024 година.

Над 300 ученици от Велико Търново участваха в празника „Калейдоскоп на мечтите“, организиран от Регионалното управление на образованието в града по Националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) „Заедно в изкуствата и в спорта“. Домакин на изявите бе най-голямото училище в областта – Средното училище (СУ) „Емилиян Станев“, съобщи пресцентърът на МОН.

Началото беше дадено със спортен празник и с демонстративни изяви на седем отбора по хандбал, футбол и баскетбол. Всеки тим разполагаше с около 20 минути, през които да покаже своите спортни умения. Спортистите бяха подкрепени от мажоретки на Основното училище (ОУ) „Бачо Киро“ и от изпълнение на танцовия състав „Зумба Чика“ от СПГИ „Д-р Петър Аладжов“, също сформирани по програмата на МОН „Заедно в изкуствата и в спорта“. Домакините показаха своите умения във волейбола и хандбала, с ръководители Анелия Николова и Звезделин Йончев.

Едновременно с това в актовата зала на училището талантливи танцьори и певци превърнаха празника в истински цветен калейдоскоп. Групите представиха инструментални и вокални изпълнения на живо, народни танци и хора, азиатски танци и балет. В изкуствата домакините се представиха с три групи – „Балет“, с ръководител Ралица Николова, „Мозайка“ с Маргарита Рачкова, и „Вокални изпълнения“ с училищната група Emoji Kids, с ръководители Мая Вивид и Ирена Трайкова.

Изключително атрактивни бяха петте ателиета от направлението „Приложни и изящни изкуства“, разположени във фоайето пред актовата зала, които също бяха част от празничния концерт. Имаше „Арт работилница“ при СУ „Владимир Комаров“, с ръководител Лазаринка Ганчева, където се показваха умения при рисуването върху коприна. Представено бе и ателието „Пролетна магия“ на ПГСАГ „Ангел Попов“, с ръководител инж. Зоринка Попхристова, специализирано в изработката на арт аранжировки от екоматериали – скандинавски мъх, цветя, дърво. В ателието „Вела Арт“ на СУ „Вела Благоева“, с ръководител Даниел Терзиев, рисуваха платна и акварелен картон. В ателието „Керамика“ на ОУ „П. Р. Славейков“, с ръководител Гергана Пенова, се изработваше традиционната за района търновска сграфито керамика. Учениците в ателието „Изобразително изкуство“ при ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, с ръководител Йоанна Манева, показаха различни техники за рисуване – графика, живопис, линогравюра, акварел, правиха скица на човешка фигура и други. Всеки един от посетителите имаше възможност да се включи в дейността на ателиетата, изработвайки свое творение под вещото око на малките творци.

Всички участници получиха грамоти със специално създаденото лого „Калейдоскоп на мечтите“ и с пожелание все така упорито да следват своите мечти.

Празникът бе уважен от представители на Община Велико Търново, СБУ – Велико Търново, експерти от Регионалното управление на образованието, от директори и учители от града, и от други гости.