събота, 18 май, 2024 година.

Най-опасна е тихата агресия сред учениците. При нея негативните емоции се натрупват и това води до неконтролируемо освобождаване на гняв и агресия към околните. Това казват психолози от Търговище след проведено обучение на педагогически специалисти от региона, информират организаторите от Регионалното управление на образованието.

Темата на обучението, в което са участвали 50 педагози от областта, бе „Техники за преодоляване на агресивното поведение на учениците“. Във форума, проведен преди дни, са участвали директори, заместник-директори, педагогически съветници, психолози и учители. Квалификацията се организира от Регионалното управление на образованието в Търговище, обучители са специалисти от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) в област Търговище.

Обучителите Ивелина Русева и Татяна Антонова са представили видовете агресия сред учениците и нейните проявления. Обърнато е внимание на особеностите на агресивните деца и как да бъдат разпознавани най-ранните признаци.

„Трябва изцяло да се обърне нагласата на професионалистите“, категорична е Ивелина Русева. За БТА тя каза, че те трябва да осъзнаят, че това дете не е насилник и злодей, а човек, който има нужда от помощ. Едва тогава усилията на страните ще имат резултат. Работата й с деца показва, че в много случаи те са по-мъдри от възрастните.

Затова психолозите обясняват на педагогическите специалисти как следва да се държат в ситуации с агресивен ученик и как да го научат да контролира гнева си. Набляга се на факта, че е необходима превенция на агресията в училищна среда на три нива – училище, клас, ученик.

„През последните години броят на проблемните деца расте и за съжаление, проблемите не се изразяват само в обучителни трудности“, каза пред репортер на БТА Христо Христов, директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Търговище. По думите на специалиста се увеличават децата аутисти. „Причините са комплексни – категоричен е той. – Това са деца, чийто родители са родени през 90-те години на миналия век, израснали в периода на кризите у нас. Самите те са били притиснати и психически натоварени. Свидетели сме на натрупване, което днес дава отражение“.

Сред причините специалистът изтъкна още начина на живот и нездравословното и некачествено хранене на подрастващите. Друг момент, очертаващ се за Търговищкия регион, е че част от децата не владеят добре български език. На други родителите са в чужбина, а те се отглеждат от баби и дядовци. Не на последно място Христов очерта и т.нар. технологичен аутизъм, породен от екранната зависимост на децата.

По време на обучението са представени техники за работа с агресивни ученици и техните родители, организирани са упражнения и практически задачи в работа по групи по различни казуси. Обсъдено е как педагозите да обърнат внимание на самите себе си, ако изпаднат в подобни ситуации.