събота, 18 май, 2024 година.

Ние не можем да кажем дали ще има протести на университети, защото те не са отправени към нас, ако ги има, ще са пред Министерството на финансите, каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, попитан дали ще има протести на висшите училища, след като вчера стана известно, че ще бъдат отпуснати 39 милиона лева за заплатите в държавните университети. Той участва във форум на компанията „Гугъл“ в София.

„Няма дупка в бюджета на образованието, това, което е заложено като увеличение на заплатите на преподавателите, на изследователите и на експертите във висшите училища в промените в Закона за висшето образование от 13 март, са средства, които са извън бюджета, който е гласуван за 2024 г. Още след гласуването на тези промени, защото имахме едномесечен срок да подготвим подзаконовите нормативни документи и съответното постановление, направихме разчетите съвместно с университетите. Подготвено е постановление на Министерския съвет, за да може заплатата на най-ниската академична длъжност, обвързана със средната брутна заплата за миналата година и 125 процента от нея, да бъде 2516 лева, и съответно да се обвържат и заплатите на експертите и специалистите с висше и средно образование отново с брутната работна заплата за миналата година. Но в периода, в който отправихме тези подготвени документи към Министерството на финансите, не получихме финансова обосновка“, заяви образователният министър.

„Преди една седмица успяхме да направим среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова, на която разбрахме, че в бюджета няма нужните средства, свързани с определени икономии, за да могат да бъдат насочени тези средства към образованието. Затова предприехме и тази стъпка да се осигурят парите, които са заложени в бюджета – тези 39 милиона лева, за да могат максимално бързо да се разпределят между университетите, за което имаме договорка със Съвета на ректорите и със синдикатите. Тя е свързана с минималната работна заплата за асистентите от 1 януари 2024 г. да е 2100 лева. Промените в закона са за промяна в заплатите от 1 април 2024 г. Ще се търсят възможности за преструктуриране на бюджета, за да може тези средства да бъдат осигурени максимално бързо“, каза министър Галин Цоков.

Вчера ръководството на Съвета на ректорите имаше срещи с президента Румен Радев, както и със служебния премиер Димитър Главчев, със служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, и със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Както БТА писа, служебното правителство ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г., съобщиха вчера от пресслужбата на Министерския съвет.

Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 на 2100 лева. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера, посочват от Министерския съвет.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година.

Съветът на ректорите на висшите училища отправи преди дни отворено писмо до президента, служебния премиер и други „по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)“. Съветът на ректорите определя 20 май като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра. „Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)“, заявиха вчера от Съвета на ректорите.

От Синдиката „Висше образование и наука“ към КНСБ (ВОН-КНСБ) съобщиха днес, че „обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, ще се проведе“.

„Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях – 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да приеме“, се казва в съобщението на синдиката.