понеделник, 15 април, 2024 година.

Училищата в България вече могат по-лесно да предлагат на своите ученици нови програми и предмети по актуални теми като програмиране и дигитални науки. Новата образователна платформа Буки.bg дава достъп до 15 готови цялостни програми, разработени уроци и материали, които са създадени от образователните организации „Училищна Телерик академия“ и „Технократи“, съобщиха организаторите.

150 безплатни абонамента за училища в цяла България

Всички общински и държавни училища в страната могат да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за Буки.bg и да въведат нови образователни програми още през следващата учебна година. За целта училищата трябва да попълнят формуляр за кандидатстване до 26 април на сайта www.buki.bg. Първите 150 училища, които попълнят формуляра, ще получат безплатен едногодишен абонамент, благодарение на дарители и партньорите на „Училищна Телерик академия“ в цялата страна.

„Качественото учебно съдържание е ключово за подобряване на образованието и изисква постоянна адаптация, за да отговоря на нуждите на учителите и учениците. Често учителите нямат времето и ресурсите да създадат нови учебни материали и програми по актуални теми, които да отговорят на интересите на учениците. Затова създадохме Буки.bg“, казват Петър Шарков и Ивайло Бонев, изпълнителни директори на „Училищна Телерик академия“.

Как платформата помага на училищата и учениците?

Буки.bg осигурява достъп на училищата до напълно разработени авторски образователни програми с фокус върху дигитална грамотност, зелени технологии, програмиране и ключови умения за успешна реализация на учениците. Програмите могат да бъдат въведени в училище като допълнение към общообразователните предмети, като факултативни и избираеми дисциплини или извънкласни дейности и занимания по интереси. Платформата подкрепя училищата да използват новите програми като осигурява всички необходими материали и полезни насоки за учителите, за да могат уроците да отговорят на нуждите и интересите на съвременните ученици.

През учебната 2024-2025 година ще са достъпни 15 готови програми, подходящи за ученици от трети до 12-и клас и училища с различни профили и специалности. Програмите са разработени от експерти с опит като преподаватели и са използвани в школи и училища в страната. Учителите споделят, че програмите са интересни и увлекателни за учениците, а материалите са добре подготвени и изискват минимална адаптация и усилия за преподаване.

Платформата Буки.bg надгражда над 15-годишния опит на „Училищна Телерик академия“ и „Технократи“ в разработването на съвременни програми, по които са обучени над 25 000 ученици в цяла България. От януари екипите на двете образователни организации работят заедно, за да засилят ефекта от своята работа и заедно да предложат по-голямо разнообразие от възможности за ученици, училища и учители в цялата страна.

Първите училища с достъп до платформата

Всички училища в община Бургас и в община Стара Загора ще имат пълен достъп до платформата Буки.bg от следващата учебна година. В Бургас общината осигурява достъп до платформата като част от голям общински проект за повишаване на дигиталната грамотност на учениците, а в Стара Загора инициативата е подкрепена отново от местната власт и дарители.

„Училищна Телерик академия“ (фондация „Телерик Академия“) е лидер в провеждането на образователни програми в сферата на дигиталните технологии и програмирането за ученици от трети до 12-и клас. До момента организацията е обучила безплатно над 25 000 деца и младежи от 47 населени места в цяла България през своите школи и програми.

„Технократи“ е утвърдена организация със силен екип в създаването и преподаването на иновативни програми за ученици по роботика, електроника и зелени технологии. Организацията е създател на първия STEM шоурум в България, част от споделеното място за иновации „Резонатор“, и организира националното ученическо състезание за водородни автомобили вече пет години.

Платформата Буки.bg се реализира благодарение на стратегическо партньорство с фондацията „Америка за България“ и с подкрепата от общини, компании, частни дарители и партньори.