петък, 24 май, 2024 година.

Обявеният протест за 20 май от 11:00 ч. пред Министерството на финансите ще се състои, защото той се организира от Синдиката „Висше образование и наука“ към КНСБ (ВОН-КНСБ) и от Синдиката „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“. Този протест е подкрепен от Съвета на ректорите и от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), каза за БТА проф. Лиляна Вълчева – председател на ВОН-КНСБ, която е участвала в днешната среща в Министерството на финансите.

Тя съобщи, че сред участниците в срещата са били служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова, ректори на университети.

Протестът на 20 май е за повече средства, според промените в Закона за висшето образование, и тези средства настояваме да са за висшите училища, за Българската академия на науките, за Националния институт по метеорология и хидрология, за Селскостопанската академия и за стипендиите на докторантите, обясни проф. Вълчева.

Договорено е било да бъдат предоставени обещаните вчера от правителството 39 милиона лева за увеличение на заплатите на преподавателите в държавните университети със задна дата от 1 януари.

Обсъдено е било до 24 май финансовото министерство да предостави решение как от 1 април да бъде изпълнено друго синдикално искане – да се изпълнят промените в Закона за висшето образование, които обвързват заплатите в системата със средната брутна работна заплата за страната, а стипендиите на докторантите – с минималната работна заплата.

Ние не можем да кажем дали ще има протести на университети, защото те не са отправени към нас, ако ги има, ще са пред Министерството на финансите, каза по-рано днес пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, попитан дали ще има протести на висшите училища, след като вчера стана известно, че ще бъдат отпуснати 39 милиона лева за заплатите в държавните университети. Той участва във форум на компанията „Гугъл“ в София.

Вчера ръководството на Съвета на ректорите имаше срещи с президента Румен Радев, както и със служебния премиер Димитър Главчев, със служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, и със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Както БТА писа, служебното правителство ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г., съобщиха вчера от пресслужбата на Министерския съвет.

Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 на 2100 лева. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера, посочват от Министерския съвет.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година.

Съветът на ректорите на висшите училища отправи преди дни отворено писмо до президента, служебния премиер и до други институции „по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)“. Съветът на ректорите определя 20 май като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра. „Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)“, заявиха от Съвета на ректорите.

Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо на Съвета на ректорите до държавните институции от 14 май 2024 г. Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаването на доходите на академичния състав в държавните висши училища и бюджетните научни организации, и неспазването на Закона за висше образование (ЗВО), е недопустим акт, съобщиха по-рано днес в своята позиция от БАН.