понеделник, 20 май, 2024 година.

Първият пилотиран космически полет на кораба „Старлайнър“ на „Боинг“ беше отложен за пореден път, като излитането му сега е планирано най-рано за 21 май, предаде АФП, като цитира компанията.

Стартът на мисията до Международната космическа станция (МКС), която е от решаващо значение за „Боинг“ и се очаква от години, беше отменен в последния момент миналата седмица, като екипажът, състоящ се от двама астронвти на НАСА, беше заел местата си на борда.

Причината за отлагането на полета беше проблем с клапан на ракетата носител „Атлас“, заради който се наложи тя да бъде върната в хангара в Кейп Канаверал, щата Флорида. Тогава беше обявено, че излитането евентуално може да бъде на 17 май, петък, припомня АФП.

Авариралият клапан „успешно е заменен“, заявиха от „Боинг“ в разпространено прессъобщение.

Нов проблем обаче се е появил – „малък теч на хелий в сервизния модул на космическия кораб“, информират от компанията. Специалистите искат да проведат „допълнителни тестове“.

Хелият се използва в задвижващата система на космическия кораб, казаха от „Боинг“ и добавиха, че работят с НАСА за разрешаване на проблема.

Планираната дата за изстрелване сега е 21 май.

Междувременно двамата астронавти – Буч Уилмор и Суни Уилямс, се върнаха в Хюстън, щата Тексас, но според „Боинг“ предстои да пристигнат отново във Флорида „в следващите няколко дни“.

Последното отлагане на полета беше в момент, когато програмата за разработване на космическия кораб беше белязана от редица неприятни изненади, довели до няколкогодишно закъснение, припомня АФП.

„Боинг“ залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то „Старлайнър“ може да започне редовни мисии до МКС – четири години след „Спейс Екс“, която вече осъществява като космическо такси на НАСА.

След като бъде сертифициран, капсулата на „Боинг“ ще превозва до МКС до четирима астронавти.