четвъртък, 18 април, 2024 година.

В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще се проведе петото издание на “Университетска седмица на книгата“ от 8 до 12 април. То ще бъде посветено на превода и преводачите. Събитието ще открие Анджела Родел, която спечели “Букър‘‘ за превода си на романа “Времеубежище“ на писателя Георги Господинов, съобщават от пресцентъра на висшето училище.

Откриването на Седмицата на книгата ще се състои в 11:00 часа на 8 април в Централното фоайе на УНСС. Събитието се организира съвместно със Съюза на преводачите в България и с Асоциация “Българска книга“, традиционен партньор на всички издания на “Университетската седмица на книгата“. В рамките на седмицата Съюзът на преводачите в България ще проведе и юбилейната си конференция по повод своята 50-ата годишнина.

Мотото на “Университетска седмица на книгата“ тази година е “Преводът – мост между култури“. Очаква се в рамките ѝ да гостуват преводачи и да бъде представена преводна литература на петте езика, които се изучават в УНСС – английски, немски, френски, испански и руски език, допълват от висшето училище.

Първата книга, която ще бъде представенаа е англоезичното издание на историческия роман “Случаят Джем“ на Вера Мутафчиева, в превод на Анджела Родел. Премиерата на превода в САЩ се състоя наскоро, включително и в университета “Йейл“.

С книгата “Новия ред на стария континент“ от Филип Тер в превод на български ще бъде илюстриран немският език от д-р Силвия Василева от катедра “Чужди езици и приложна лингвистика“.

“Кинкон“ на Мигел Брианте и “Хуан Демайрена – сентенции, остроумия, бележки и спомени на един апокрифен преподавател“ на Антонио Мачадо ще достигнат до читателите чрез доц. д-р Кожухаровa от катедра “Чужди езици и приложна лингвистика“.

Доц. д-р Антония Пенчева, ръководител на катедра “Чужди езици и приложна лингвистика“ и председател на Съюза на преводачите в България, ще запознае присъстващите с “Дневникът на Сатаната“ на Леонид Андреев в превод от руски език.

В рамките на “Университетската седмица на книгата“ преподаватели от УНСС ще представят своите нови книги. Проф. д.н. Пенчо Пенчев ще представи “Стопанска българска история 1879-2008“, а д-р Владислав Цветанов – “Ръководство на ефективния мениджър“.

Проф. Петър Стоянович ще запознае читателите с последната си книга “Несвърсващо време – Спомени“. “Предпочитам сам да си избера разказа за миналото, отколкото наивно да разчитам на наследниците или да пази Бог, на доброжелатели. Всъщност никой не се интересува от ближния искрено, но от прочетеното поне може да му остане едно приятно изживяване“, казва авторът, цитиран от висшето училище.

/ЙВЛ