петък, 24 май, 2024 година.

Общо 2033 деца са в списъците на класираните в едно от заявените от родителите до пет желани детски заведения в Пловдив, като повечето от тях са класирани по първо желание. Това показват резултатите от първото за учебната 2024/2025 година класиране за прием в детските градини и поредно текущо за прием в детските ясли в града, съобщиха от общинската администрация.

За класирането бяха обявени 2197 свободни места, а участие взеха 2522 деца, родени през 2021 година. Те ще посещават детските градини от 15 септември в първа възрастова група. В срок до 27 май родителите на класираните деца следва да представят необходимите документи в детските градини, в които са класирани, за да ги запишат. Не са необходими документи за удостоверяване на критериите за адресните регистрации на децата по настоящ и постоянен адрес, тъй като проверките са автоматични.

Ако по някаква причина родителите на класираните деца се откажат от записване, те ще могат да кандидатстват в следващото класиране с подаване на ново заявление. Вече подадените заявления на децата, които все още не са класирани, ще се прехвърлят автоматично към следващото класиране, което е на 4 юни 2024 г.

За второ класиране директорите ще обявят допълнителни свободни места, съгласно максималните възможности на сградния фонд. В тази връзка Община Пловдив ще внесе предложение до Общински съвет-Пловдив за увеличаване на броя на децата в група. Заедно с незаетите от първо класиране места, общият брой на очакваните за второ класиране свободни места ще е над 400. По този начин ще бъдат класирани всички деца, желаещи прием в детските градини, коментират от общинската администрация.

Родителите могат да подават заявления и в административните райони, различни от местоживеенето им, ако има удобни за тях детски заведения, в които има свободни места. Броят на местата определя шансовете им за прием, а не само броят на събраните точки.

Увеличават се кандидатстващите и за яслените групи. В класирането взеха участие 1073 деца. Тенденцията е свободните места да се увеличават значително с напускането на 3-годишните, които ще постъпят в детските градини. Местата за яслите се обявяват през летните месеци, когато се изписват децата, които ще постъпят в първа група.