четвъртък, 23 май, 2024 година.

Увеличението на заплатите на академичния състав във висшите училища е предвидено в бюджета за 2024 г., тези 39 милиона лева. С това увеличение заплатата на най-ниската академична длъжност „асистент“ ще стане 2100 лева, а досега беше 1800 лева. Съответно пропорционално на това ще се увеличат и възнагражденията на останалия академичен състав, каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков на брифинг в Министерския съвет след среща със Съвета на ректорите, в която участваха също служебният министър-председател Димитър Главчев и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

Това, което бе взето като решение, е свързано и с увеличаване на заплащането на административния персонал във висшите училища със средно 12 процента, което е нещо ново, обясни министър Цоков. „Това беше решено сега на срещата, благодарение на премиера и вицепремиера, както и с колегите от Съвета на ректорите, и с неговия председател. Благодаря за конструктивния диалог и за това, което успяхме да решим съвместно“, заяви образователният министър.

Искам да благодаря от името на Съвета на ректорите и от цялата академична общност за тази среща, за разбирането, което срещнахме от страна на министър-председателя и от вицепремиера и финансов министър, и от страна на министъра на образованието и науката, каза председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова. Тя е и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Искам да благодаря, че успяхме да постигнем консенсус, единодушие, за да започнем и направим първата стъпка към решаването на проблемите на академичната общност и на хората, които работят в българските университети, заяви проф. Темелкова. „Казвам първата стъпка, защото до реалното изпълнение на Закона за висшето образование и на предвидените размери на възнагражденията за най-ниската академична длъжност и за средната заплата в университетите, има още път и се надявам на добрата воля на министъра на финансите, на министър-председателя, на министъра на образованието и науката, тази втора стъпка да я извървим във възможно най-кратки срокове“, заяви председателят на Съвета на ректорите.

В петък ще направим извънреден Съвет на ректорите и ще бъдете уведомени за нашите последващи действия, в момента не мога да отговаря еднозначно, защото за първи път в историята на Съвета на ректорите частни и държавни университети са единомишленици, каза проф. Темелкова в отговор на въпрос дали ще се състои предвиденият протест във висшето образование на 20 май.

С 12% ще бъдат увеличени заплатите на административния персонал във висшите училища в страната. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев на брифинг в Министерския съвет, след като се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана на демократични принципи с високи технологии в нашата индустрия и във всяка сфера на икономиката, с ускорен икономически растеж, с по-висок жизнен стандарт на нашето население, ключът е българската наука и образование. Това каза по-рано днес президентът Румен Радев на срещата му с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България по повод изразеното недоволство и заявената готовност за протести в сектора на висшето образование.

Служебното правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година, съобщи по-рано днес пресслужбата на кабинет. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 лв. на 2100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти.

Съветът на ректорите на висшите училища отправи вчера отворено писмо до президента, служебния премиер и други „по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО)“. Съветът на ректорите определя 20 май като начална дата за стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра. „Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)“, заявиха вчера от Съвета на ректорите.