понеделник, 20 май, 2024 година.

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще участва в откриването на мащабен форум на технологичния гигант „Гугъл“ (Google) на 16 май, четвъртък, от 9:30 ч. в хотел „Милениум“ в София. За участие в него в страната ни пристига и вицепрезидентът на Google DeepMind Слав Петров, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Очаква се по време на събитието от „Гугъл“ да обявят мащабно дарение за научни изследвания в страната ни като част от стратегическото им партньорство с българския Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който е към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Това е първото подобно събитие на компанията в България, посветено на най-новите тенденции в облачните технологии. Сред участниците ще са световни експерти, бизнес лидери и иноватори. Ще се дискутира темата за ефективното използване на технологиите, базирани на изкуствения интелект в образованието, в публичния сектор и бизнеса.

Както писа БТА, започва пилотен проект между Министерството на образованието и науката и „Гугъл“ (Google), който ще обхване повече от 200 български училища. В тези образователни институции ще могат да се използват най-новите инструменти на технологичния гигант в сферата на образованието, включително и базирани на изкуствения интелект. Това бе договорено през януари т.г. на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с регионалните мениджъри на „Гугъл“ за Европа, Африка и Близкия изток. Разговорът се състоя в рамките на най-голямото изложение в света в сферата на образованието – BETT 2024, което се проведе в Лондон. На него присъстваха също заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, и проф. Найден Шиваров, директор на Националния STEM център, съобщи тогава пресцентърът на МОН.

По време на срещата бяха представени функционалностите на част от инструментите. От „Гугъл“ обясниха, че още от 2015 г. използват функционалности на изкуствения интелект, за които често потребителите дори не подозират. Сега обаче се разработват нови решения, насочени към улесняване и подпомагане на ежедневната работа на учителите. Анализът показва, че инструментите, които досега предоставят на училищата, спестяват средно по десет часа седмично на учителите или повече от един работен ден. С функционалностите, до които ще имат достъп тези 200 български училища, спестеното време ще е дори по-голямо. „Много училища в България имат добър опит с работата с тези продукти и затова страната ни иска да ги подкрепи, и да им даде възможности да използват най-новите решения на глобално ниво“, подчерта тогава министър Цоков. Беше договорено, че процесът може да започне още от април, а от активността на училищата ще зависи тяхното подбиране. Министър Цоков бе гост и в централата на „Гугъл“ e в Лондон, която отговаря за повече от 50 държави в света.

В края на октомври миналата година министър Галин Цоков каза, че България е сред водещите страни в Централна и Източна Европа в използването на инструментите на „Гугъл“ (Google) в областта на висшето образование. Над 20 университета в нашата страна си служат с технологичните решения на компанията. Това стана известно по време на семинара Google Workspace for Education във висшите училища, в който участва тогава и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„В следващите месеци и години висшето образование ще се трансформира дигитално. Затова ние трябва да сме запознати със световните тенденции и да можем да използваме тези тенденции, за да подобрим взаимодействието със студентите и административното обслужване в нашите университети“, каза министър Цоков. Той изтъкна, че много от преподавателите в България имат практически опит с използването на инструментите на „Гугъл“, особено по време на пандемията, когато университетите бяха затворени и обучението се осъществяваше онлайн.