понеделник, 22 юли, 2024 година.

Софийският университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ и България ще са домакини на една предстояща голяма научна проява – на конференция, организирана от Европейската асоциация за библейски изследвания и от СУ. Събитието е от изключително научно значение, с огромен мащаб, и към момента в него са представени 39 страни. Водещи учени в тази сфера, от всички големи университети и центрове, в които се извършват такива проучвания, са заявили участие в конференцията, каза ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев днес в Националния пресклуб на БТА, представяйки програмата и участниците в международната конференция, както и съпътстващите събития.

Както писа БТА, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, която ще се състои от 15 до 18 юли в Ректората, съобщи пресцентърът на висшето училище.

В продължение на три дни едновременно ще има над двадесет научни сесии с различна тематика, в които ще участват над 300 учени от Европа и от останалите континенти, и около седемдесет студенти, за които се организира специално събитие в сградата на Богословския факултет. Предвидени са и три пленарни доклада на изтъкнати изследователи от Великобритания, Италия и България, както и три извънредни сесии, организирани допълнително от Софийския университет като домакин на събитието.

Радостното е, че сме подкрепени и от други български партньори – от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, от Регионалния исторически музей за история на София, от отдела за християнско изкуство към Националната художествена галерия и от Университетската библиотека на СУ, каза проф. Георги Вълчев. Той добави, че самият Софийски университет е представен изключително силно с около 30 участници от общо 300, които ще участват със свои научни доклади и съобщения на конференцията. Това показва капацитета на нашите колеги, тъй като това е интердисциплинарно събитие и в него ще участват преподаватели както от филологическите ни факултети, така и от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, от Историческия факултет и от Богословския факултет, подчерта ректорът.

Най-радостното е, че ще има и специално участие на студенти – млади колеги, които навлизат в тази сложна, но изключително важна проблематика, както го показва съвременността, отбеляза проф. Георги Вълчев.

Откриването на конференцията ще се състои на 15 юли в аулата на Софийския университет.