петък, 14 юни, 2024 година.

София ще бъде домакин на Националната SmartyKids олимпиада по ментална аритметика. Олимпиадата ще се проведе на 29 и 30 юни 2024 г. в Гранд хотел Милениум, като се очаква да събере около 350 деца на възраст между 5 и 14 години от 33 български града. Те ще демонстрират своите умения и знания в менталната аритметика, съобщават от пресцентъра на SmartyKids.

Освен от центрове в България, тази година ще участват и 4 деца от SmartyKids центъра в Скопие.

Заниманията по ментална аритметика влияят върху цялостното развитие на детето и не са тясно насочени само към математическите умения. Сред ползите от изучаване на ментална аритметика са: подобряване на концентрацията и паметта; развитие на аналитичното мислене на детето; увеличаване скоростта на възприемане на информация; развитието на творческо мислене, самостоятелност и увереност.

Водещ на олимпиадата ще бъде Бойко Кръстанов – актьор и ТВ водещ, който е известен с множество роли от театъра, киното и телевизията. Водещ е и в образователното предаване “Това го знам”, участвал е в хитови продукции като сериалите “Стъклен дом”, “Под прикритие”, “Съни Бийч” и други.

Всички участници ще имат възможност да се запознаят лично и със Смарти – героят в геймификацията, благодарение на специалния талисман, който ще ги съпътства и подкрепя, и в двата дни на събитието.

SmartyKids е водеща международна мрежа от детски образователни центрове, с над 400 центъра в 8 държави. В България 79 SmartyKids центъра работят с деца на възраст от 4 до 14 години. Те предлагат курсове по ментална аритметика, увлекателна математика, бързо четене, финансова грамотност и красив почерк.Методиките на SmartyKids включват признати световни практики на преподаване и подходи за интелектуално развитие при децата. Екипът от преподаватели се стреми да направи процеса на обучение толкова увлекателен, че детето напълно да се отдаде на играта, като същевременно разгръща своя интелектуален потенциал.

/ЙВЛ