петък, 24 май, 2024 година.

Двама възпитаници на Медицинския университет (МУ) в София представиха достойно България на световен конгрес по спешна неврология, организиран от Медицинския факултет на Харвардския университет, съобщават от МУ-София.

Любомир Гайдарски и Иван Ангушев бяха одобрени да представят три интересни, сложни и редки клинични случаи, които впечатлиха експерти от 25 държави. Те са и единствените студенти, които са имали презентация на престижния форум. За блестящото си представяне, освен овациите на специалистите, те получават и благодарствено писмо от организаторите.

„Това бе голяма чест и отговорност за нас. Бих желал да изразя благодарността си към Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ за предоставените случаи. И по-специално на доц. Асен Хаджиянев за цялата помощ, напътствия и съвети, които ми предостави относно оформлението и представянето на сложните клинични случаи“, казва Любомир Гайдарски. Той добавя: „С Иван искаме да благодарим и на доц. Росен Калпачки и на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Света Анна“ за предоставения клиничен случай. „Също така, искаме да благодарим на новия ректор на Медицинския университет в София проф. Бойчо Ланджов, както и на Студентския съвет при Медицински университет-София за оказаната подкрепа на нашето участие в този престижен конгрес, където успяхме да представим не само нашия университет, но и цяла България!“, казва Гайдарски.

Както БТА писа, Медицинският университет (МУ) в София отново е безапелационният лидер във всичките си пет професионални направления от Рейтинговата класация (система) на висшите училища, каза през април т. г. ректорът на МУ-София проф. д-р Бойчо Ланджов на церемонията за празника на научноизследователската и преподавателската дейност във висшето училище, и за честването на Световния ден на здравето.

Той отбеляза, че в съзвучие със съвременните потребности на обществото за развитие на електронното здравеопазване и за телемедицината са водени разговори с ръководствата на някои висши училища, като сред тях е Висшето училище по телекомуникации и пощи – за създаването на нови, интегрирани и хибридни програми.

Вниманието ни е насочено и към международните партньорства и в участието ни в инициативи на световно и европейско ниво, каза тогава ректорът на МУ-София.

Медицинският университет (МУ) в София има висок рейтинг не само в европейските, но и в международните класации, каза тогава вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си за празника на научноизследователската и преподавателската дейност във висшето училище, и за честването на Световния ден на здравето.

Този рейтинг се дължи и на преподавателите от МУ-София – на техните познания и преподавателска дейност, на научноизследователската им дейност и на това, че искат да бъдат все по-добри, да бъдат наравно с европейските и световните им колеги, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви тогава, че изключително е важно, че преподавателите подготвят младите хора, учат ги и ги правят конкурентоспособни, и затова Медицинският университет е желано място не само за младите хора от България, но и за тези зад граница.