вторник, 5 март, 2024 година.

В Центъра за върхови постижения на Технически университет (ТУ) в София днес се открива AmCham Hackathon – 2024. Хакатонът се организира от Американската търговска камара в България (АТК) за първи път, в партньорство с ТУ- София и със Стопанския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това съобщиха от ТУ-София.

Инициативата си поставя няколко цели – за приноса на бизнес асоциацията чрез експертизата на своите членове за сближаване между полученото знание във висшите училища с практическите особености и нужди на бизнеса; ангажиране на студенти в решаването на конкретни бизнес казуси; показването на добри практики от утвърдени компании, работещи в България; задържането на студенти в страната и възможност за последващо ангажиране с програмите на университетите, както и възможност за намирането на професионално развитие в участващите в хакатона компании.

Студентите ще бъдат разпределени в отбори за работа по конкретни казуси в продължнение на три седмици. През цялото време те ще могат да разчитат на подкрепа на ментор от компании, членове на АТК, на преподаватели от двата университета, както и на ресурси с информация, и нови знания.

Хакатонът е за студенти от трети и четвърти курс, и от магистърски програми в Технически университет и от Стопанския факултет към СУ. За ТУ на фокус са обучаващите се в програмите „Инженерство“, „Софтуерно инженерство“, „Телекомуникации“, „Изкуствен интелект“, „Киберсигурност“, „Информатика“, „Обработка на данни“, „Автомобилна електроника“, „Зелена енергетика и ВЕИ“.

За Стопанския факултет на СУ инициативата е за студенти в бакалавърските програми „Икономика и финанси“, „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“, „Стопанско управление/Бизнес администрация“, и магистърските програми: „Икономика и финанси“, „Дигитален маркетинг“, „Управление и предприемачество“, „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, „Геймификация“, MBA програмата, акредитирана от AMBA, както и други магистърски програми.