петък, 24 май, 2024 година.

Актьорска трупа от единадесетокласници в Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново режисира и представи постановката „Балкански синдром“ по Станислав Стратиев. Премиерата се състоя в препълнения театрален салон на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ в старата столица, като на нея присъстваха и директорите на двете училища – Смилена Тодорова и д-р Евгения Илиева.

В постановката на Кристина Георгиева и Ярослав Мазур участваха Антон Христов, Ева Захариева, Елена Иванова, Златомир Стоянов, Йоана Добрева, Калоян Колев, Кристина Иванова, Петко Йоргов, Тихомир Колев. В пиесата бяха включени и младежи от детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ от Велико Търново.

„Балкански синдром“ на Станислав Стратиев за първи път е включен в учебната програма за държавните зрелостни изпити и ние с учениците започнахме да го учим, защото се подготвяме за матурата догодина, каза за БТА Людмила Беливанова, учител по български език и литература в езиковата гимназия. Те сами проявиха инициатива да превърнат текста в театрална пиеса. Адаптирахме много неща, защото подходиха смело и направиха промени, но запазиха смисъла, разказа тя.

Беливанова посочи, че нейните възпитаници са харесали историята, защото е свързана с 90-те години на миналия век – време, в което не са живели, но за което тя им е разказала като очевидец. Така научили какво означават думите „перестройка“ и „кореком“, защо са били нужни „връзки“, за да се купят дънки или защо е трябвало да се ожениш за софиянец, за да живееш в столицата. По-късно на помощ идва и учителят по гражданско образование Драгомир Дачев, който помага с още информация. Впоследствие учениците сами изработват декорите, режисират пиесата и изпълняват всички роли в нея.

След ограниченията по време на пандемията, учениците жадуват за общност и за изява, смята Беливанова. С тази постановка те искат точно това – да се опознаят и да покажат на какво са способни, а ние, учителите, имаме за задача да им помогнем да видят, че са достойни хора, да изградят здрави връзки помежду си и приятелства, които да запазят и занапред, допълни тя.